Tanečky okolo Pradědu

Úsilí, s nímž se současné vedení ministerstva životního prostředí snaží připravit samo sebe o poslední zbytky autority, dokáže pořád ještě překvapit. Před pár dny udělilo výjimku na zásahy spojené s provozem dvou sporných sjezdovek na Pradědu, které tam provozuje místní podnikatel pan Figura. Abychom si rozuměli, nemíním v tuhle chvíli polemizovat o tom, jestli se na Pradědu v první zóně CHKO má nebo nemá lyžovat. Upřímně řečeno, z nejvyšší hory Moravy je už dávno lunapark a dvě sjezdovky ničemu nijak významně nepomohou ani neuškodí.

Pozoruhodná je jiná věc. Hádka o sjezdovky se táhne už léta, pan Figura je provozoval na výjimku od počátku devadesátých let. Předchozí ministr životního prostředí Kužvart mu ji odmítl prodloužit, protože se jedná o přísně chráněné území a proto, že zaměstnanci pana Figury rozryli těžkou technikou terén okolo vleků. Spor se vlekl a úředníci na ministerstvu na základě docela rozumných argumentů opakovaně odmítli provoz sjezdovek povolit. Až s novým ministrem Ambrozkem byla výjimka letos v lednu udělena. Prý jen na zkoušku, na jednu sezónu a všechno bude pozorně a pečlivě vyhodnoceno. Jak to hodnocení vypadalo, nevím, ale v každém případě si pan Figura v létě podal další žádost. Chce pokácet jednašedesát stromů v okolí sjezdovek a u dalších ořezat větve, prý kvůli bezpečnosti lyžařů. Přeloženo - hodlá své podnikání na výjimku rozšířit. A co ministerstvo? Dumalo a dumalo, až začátkem prosince vydumalo, že pan Figura může vykácet devatenáct stromů a při ořezávání větví mu bude asistovat odborný orgán ochrany přírody. Odůvodnění - v sázce je veřejný zájem - to asi ti lyžaři - a hlavně zaměstnanost v regionu. A ta rozrytá sjezdovka prý už docela hezky zarostla, píše se v rozhodnutí.
Pane Bože, jak dlouho ještě budeme nuceni sledovat tuhle šaškárnu. Copak argumenty, na základě kterých ti samí úředníci rozhodovali dřív, už neplatí? Opravdu ministerstvo uděluje výjimky nazdařbůh jen podle toho, který ministr je zrovna u vesla? Nebylo by rozumnější vyjmout tohle území z CHKO, vyhlásit ho za lyžařský areál a nepředstírat ochranu přírody? Ubylo by pokrytectví maskovaného odbornými analýzami a posudky. A vrchol všeho, ministerstvo opět - podobně jako u nedávné kauzy s bagrováním Berounky - u toho rozhodnutí zrušilo odkladný účinek případných odvolání, protože to by prý ohrozilo právě se rozjíždějící lyžařskou sezónu. Když už ministerstvo předstírá ochranu přírody, když už se snaží veřejnost vystrnadit z rozhodování, ať nás aspoň nenutí tuhle pokryteckou legraci platit.