Kladivo na aktivisty

Vypadá to, jako by poslanci prakticky všech stran v posledních dvou týdnech zdivočeli. Už schválili zákon, podle kterého se na bagrování říčních koryt, kácení břehových porostů a protipovodňové stavby nebude vztahovat zákon o ochraně přírody a krajiny. Stejný zákon by se neměl podle návrhu poslance ČSSD Schlinga stavět do cesty největší plánované stavbě u nás, kanálu Dunaj - Odra - Labe.

To je mimořádně absurdní nápad, zatím naštěstí neschválený. Další poslanci navrhují, aby nebylo možné přezkoumávat vhodnost pěstování geneticky modifikovaných plodin a aby byly informace o jejich pěstování utajovány. A konečně velmi reálnou šanci na přijetí má novela, která chce vyloučit občanská sdružení ze správních řízení o stavbách, které mají vliv na životní prostředí. Pokud tenhle návrh projde, budou se napříště dohadovat o stavbě chemičky, skládky nebo elektrárny ve vašem sousedství jen úředník s investorem, dotčená veřejnost zůstane stát před zavřenými dveřmi a o tom, co se bude stavět či těžit, se dozví často až ve chvíli, kdy bude okolo výkopu stát plot s cedulí Stavba povolena.

Všechny ty návrhy mají jedno společné - politici se rozhodli pořídit si kladivo na aktivisty, kteří podle jejich názoru jen zdržují. Veřejnost má totiž dnes jedinou možnost přímé kontroly právě prostřednictvím občanských sdružení, které se mohou přihlásit jako účastník správního řízení, ze zákona musí dostat všechny podklady a mohou vznášet námitky. To samozřejmě firmám i politikům překáží, mají pocit, že účast veřejnosti rozhodování jen zdržuje. A veřejnost jim kupodivu, především pokud jde o stavbu silnic a dálnic, kterým oponují ekologická sdružení, dává často za pravdu. Jenže pokud bude toto „kárné opatření“ opravdu schváleno, můžeme se dočkat velmi nemilých následků. Jakých konkrétně?

Foto
Na fotografii vidíte tovární halu budoucí slévárny mexické firmy Nemak, kterou se rozhodl stát postavit uprostřed polí sedláka Jana Rajtera z Moravěvsi nedaleko Mostu a dopustil se při tom celé série faulů a porušování zákona. Pozemků, kde by hliníkárna zase tolik nepřekážela, je jistě okolo Mostu dost, ale investor chtěl stavět na zeleném a stát mu vyšel vstříc bez ohledu na to, že postupuje proti vlastním zákonům a zájmům místních občanů. Pokud poslanci opravdu schválí to, co navrhli, bude tento státní teror, a těžko pro to hledat jiné slovo, ještě o něco jednodušší. Navíc se o něm ani včas nedozvíme. A bude pozdě si stěžovat, až zájmy velkých investorů nebo státu dorazí i do vašeho obýváku.