Hnutí Duha si za blokádu zaslouží respekt

Začínám si poslední týdny připadat jako internetový zelený advokát, ale poté, co jsem si na zpravodajském severu Novinky.cz přečetl smršť nadávek na adresu Hnutí Duha blokujícího další kácení v Národním parku Šumava, nedá mi to, abych se ho nezastal.


Národní park povolil zhruba před třemi týdny sám sobě (to není nesmysl, tak je to podle správního řádu v pořádku) kácení kůrovcem napadených stromů v prvních zónách. Tedy věc, kterou dnes už převážná část odborné veřejnosti včetně ministra životního prostředí považuje za nepřípustnou. Hnutí Duha podalo ihned odvolání (25. července), nicméně to nemá odkladný účinek a správa má měsíc na to, aby ho předala k vyřízení Ministerstvu životního prostředí. Dokud není odvolání vyřízeno, může kácet po libosti, což také činila. Lidé z Duhy uvažovali hned z počátku o blokádě, ale ve chvíli, kdy se už měsíce mluví o konkurzu na nového ředitele parku, to je věc politicky ožehavá. A tak od blokády ustoupili s tím, že zatím se kácí jednotlivé stromy, což není zase takové neštěstí. Když v druhém srpnovém týdnu vyznačili pracovníci správy nedaleko pramenů Vltavy budoucí holinu v rozsahu několika hektarů, začalo být jasné, že už nejde o detaily. Blokáda začala v pátek 15. srpna ráno a výsledek se dostavil během několika hodin. Náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko přerušil dovolenou, začal vyjednávat s ředitelem Žlábkem, společně zveřejnili prohlášení, že situace je nejednoznačná a bude se dál šetřit, zatím se kácet nebude. Odvolání poskytne správa parku ministerstvu k vyřízení co nejdříve, tedy ne až za obvyklý měsíc. V sobotu večer blokáda podmínečně skončila.
Ať to obracím, jak to obracím, nechápu, kde berou účastníci internetové diskuse argumenty pro obviňování Hnutí Duha z hysterie a ekoterorismu. Opakovaně se totiž ukazuje – na Šumavě i ve Spolaně Neratovice - že přímé akce, které české veřejnosti tak vadí, jsou jedním z mála prostředků, jenž je schopen pohnout úřady k aktivnímu jednání. Nebýt blokády, zmizelo by pět hektarů pralesa a ministerstvo by za pár týdnů mohlo jen s politováním konstatovat, že to se doopravdy stát nemělo. Snad by už stálo za to připustit, že ve věcech veřejných nelze spoléhat jen na politiky a odborníky. Přinejmenším v tomto případě si Hnutí Duha zaslouží spíš respekt a ne nadávky.