Úplatní úředníci? Jak kteří.

Text o tom, jak se dá velmi slušně přiživit na zakázkách placených ze státního Programu revitalizace říčních systémů, si můžete přečíst v tištěném Reflexu. Ale jednu drobnost, která se tam už nevešla, bych chtěl dodat. Zneužíváním peněz na revitalizace jsem se zabýval několik týdnů a mluvil se spoustou lidí. A nezbývá mi, než uznat, že ti nejnižší “úředníci”, byli docela schopní, příčetní a v obraze.

Text o tom, jak se dá velmi slušně přiživit na zakázkách placených ze státního Programu revitalizace říčních systémů, si můžete přečíst v tištěném Reflexu. Ale jednu drobnost, která se tam už nevešla, bych chtěl dodat.
Zneužíváním peněz na revitalizace jsem se zabýval několik týdnů a mluvil se spoustou lidí. A nezbývá mi, než uznat, že ti nejnižší “úředníci”, byli docela schopní, příčetní a v obraze. Když jsme stáli nad mizerně postaveným rybníkem - bečkou na kapry, za kterou jsme zaplatili ze státního rozpočtu několik miliónů, bylo nám oběma jasno. Tihle lidé přesně věděli, kde je problém, uměli pojmenovat příčiny a hlavně - nemlžili a nelhali. A snažili se něco napravit, psali opakovaně svým nadřízeným, že se zbytečně plýtvá. Ale jak jsem stoupal se stále stejnými otázkami po úřední struktuře vzhůru, informací ubývalo. Vyšší úředníci byli obvykle méně schopní, méně informovaní a hlavně mlžit a lhát jako by bylo přirozenou součástí funkce. Někteří byli prostě jen nezkušení a lhaním to maskovali, ale z mnohých vanul cynismus. Zatloukat, zatloukat, zatloukat. Protože na ministerstvu se rozhoduje o zakázkách, dá se leckomu leccos přihrát… A že se zbůhdarma vyhazují státní peníze? Ale to je všechno složitější, vidíte to příliš černobíle, pane redaktore.
Na jistou míru soudnosti jsem narazil až na úrovni náměstka ministra. Ten sice zjevně věděl, o co jde, ale náměstek je politická pozice, tam se našlapuje v porcelánu a mluví diplomaticky. Protože jste vlastně pořád na odstřel a musíte taktizovat, chcete-li něco změnit. A pod sebou máte celé to bratrstvo vyšších úředníků, kteří tu jsou léta a dobře vědí, jak výhodné je nenápadně přežívat v průměrně důležité funkci, kde se rozhoduje o státních penězích. Vždyť všichni vědí, že první, kdo zmizí s nejbližším volebním průvanem, bude právě ten otravný náměstek. Vyplývá z toho všeho něco? Nevím, možná nic. Ale zkušenost, kdy na vlastní oči vidíte, jak směrem vzhůru ubývá kompetentnosti a přibývá soukromých zájmů, je k nezaplacení.