Co přinesl den (středa 23. prosince)

Co přinesl den (středa 23. prosince)

Co přinesl den (středa 23. prosince)

Podle agentury STEM stoupla spokojenost voličů s politickou situací, s prezidentem, premiérem a dokonce i parlamentem. Není jasné proč, nejspíš v tom budou Vánoce, svátky míru a pokoje.

Podle agentury STEM stoupla spokojenost voličů s politickou situací, s prezidentem, premiérem a dokonce i parlamentem. Není jasné proč, nejspíš v tom budou Vánoce, svátky míru a pokoje.

Právo přineslo poutavé vyprávění o tom, jaké byly a jsou vánoční zvyky v různých končinách České republiky. Tak například na Českolipsku se před sto lety lidé bavili hrou podobnou té na skořápky: používaly se přitom tři hrnečky, pod nimiž byly skryty předměty symbolizující úspěch, štěstí či pohromu (člověk hádal a pokoušel štěstí). Bavili se, bavili, ale už se nebaví, protože oni, případně jejich potomci, byli v roce 1945 svinským krokem vyhnáni a hrnečky se nejspíš staly součástí naší válečné kořisti. O tom už Právo ovšem nepíše.

Václav Klaus poskytl obsáhlý rozhovor. Státní rozpočet podepíše, protože nemá dojem, že by v takové věci měl prezident silně vstupovat do sporu mezi vládou a parlamentem: pozoruhodný projev zdrženlivosti a politické cudnosti. Zato do sporů mezi Topolánkovou ODS a vládou vstupuje horlivě a na straně vlády (my ústavní činitelé musíme držet pohromadě). Všiml si také, že spousta lidí neví, koho by měla volit (dokud ještě držel s ODS nebo dokonce tahal v ODS za nitky, to ovšem nevěděla taky). To, co se změnilo, není, že lidé nevědí, koho volit, ale že Václav Klaus neví, koho volit. Což zase není až taková katastrofa, protože má stejně jako my ostatní jen jeden voličský hlas. Bral bych to jako normalizaci V. K. Přál by si, aby se strany vrátily k původním ideám a myslí tím samozřejmě na ODS. Vypadá to, že Topolánek si ještě užije. Kromě toho, abychom byli objektivní, řekl tu a tam taky něco rozumného: „…v řadě věcí dělala vláda věci nezbytné a nemyslím, že je lepší než vlády předchozí. Vypadá, že je lepší, protože není atakována evidentní opozicí… Nedělají fatální rozhodnutí, ani riskantní a pro lidi nelaskavá rozhodnutí. To se dobře vládne.“ Prezident ovšem nadále sní o nějaké procedurální dohodě ČSSD a ODS o dalším vývoji na naší politické scéně - týkající se politického systému. Čili Topolánek nebo ještě lépe jeho nástupce by měl s Paroubkem dohodnout to, co chtěl kdysi dohodnout on se Zemanem: dělbu politické moci mezi dvě velké strany a likvidaci politických trpaslíků. Paroubek ovšem rád uzavře nějakou procedurální dohodu, jenže s komunisty. A pan prezident se pak bude moci přestěhovat do Sezimova Ústí.


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala