Co přinesl den (čtvrtek 10. prosince)

Co přinesl den (čtvrtek 10. prosince)

Co přinesl den (čtvrtek 10. prosince)

Předseda ODS Topolánek (který momentálně pobývá v USA - musím se přiznat, že tomuhle už vůbec a&#160definitivně nerozumím) prohlásil, že vláda by měla zvážit svou další existenci.



To vláda buď udělá, nebo neudělá, na Topolánkovi to nezáleží. Záleží to jako v každé vládě na většině v Poslanecké sněmovně. Zato by měla ODS zvážit svou účast na této vládě. Zatím podpořila to, na čem se usnesla paroubkovská většina v parlamentu. Pokud chce vláda provádět jinou politiku, než na jaké se shodla s těmi, kdo vládu vytvořili, je to její věc. Není vůbec jasné, proč by u toho měla ODS asistovat jinak než svými přeběhlíky, které nedokáže ovlivnit. Pak je třeba říci, že jsou to přeběhlíci. A ne napřed vládu v podstatné věci podpořit, a pak ji problematizovat. Hlavní vina je teď na ODS, ne na vládě. Měla nechat odpovědnost na Paroubkovi, a ne se o ni s ním dělit. Hlaváči z ODS se chovají stejně jako komunističtí „progresisté“ z roku 1968, drží pozice. Jenže tenkrát tu Rusové už byli, teď to vypadá, jako by je naši hoši svou nemožností přímo zvali. Poté, co paroubkovská většina udělala v PS z předem dohodnutého úsporného rozpočtu záludným způsobem (a z průhledných a amorálních důvodů) kůlničku na dříví, není třeba si brát žádné servítky. Věc je jasná víc než dřív: jde o osud demokracie v ČR, a „zachraňovat pozice“ je kapitulantství. Právě z toho hlediska bude pozoruhodné, co bude dělat bojovník proti „oteplovací lži“ Klaus (uvědomí si vůbec ten člověk, že na téhle domácí věci záleží daleko víc než na nějakých globálních oteplovacích ideologiích, protože tohle je skutečný problém, který se bezprostředně dotýká lidí, které dostal volbou ve Vladislavském sále svým způsobem do péče?). A co bude dělat Fischerova vláda, přesněji řečeno premiér, protože když odstoupí premiér, odstoupí vláda, a vládě se dostalo názorného příkladu její úplné bezmocnosti, což je dostatečný důvod pro rezignaci.

A teď pražský problém, komunální a zábavný. Co mají společného odboráři DPP s radikálními islamisty? Zdá se, že skoro všechno, až na toho Mohameda. Kdosi vyhotovil pozvánku na vánoční večírek firmy BNV Consultuing, kterou se odboráři cítí být ve svém odborářství hluboce a&#160bytostně uraženi. Proto vyhlásili stávkovou pohotovost, žádají omluvu firmy, při zahájení plesu napadali ty, co přicházeli na večírek, podobně jako napadala kdysi StB chartisty, co se pokusili přifařit k plesu jakéhosi pražského podniku (nebyl to náhodou Dopravní podnik HMP?) a někdo prý dokonce nechal mezi příchozími (dnes, ne v roce 1977, tenkrát panovaly spořádanější poměry) vybouchnout dýmovnici. Je to třeba chápat jako poslední varování: příště už to bude naostro, se sebevražednými atentátníky a nitroglycerinem (jen nevím, kde je dopravní odboráři seženou, jejich vztah k islámu je zjevně poměrně vlažný, jejich pupkaté zjevy dávají tušit blízký vztah k radostem života a že by se Usáma obtěžoval propůjčit někoho z vlastních lidí, je z výše uvedených důvodů nepravděpodobné. Není však všech dnů konec, nezapomínejme, že Jindřichu IV. stála kdysi Paříž za mši - tehdy katolickou). I odboráři dopravních podniků se tady v zájmu obrany svých sociálních práv mohou nábožensky přerodit, vážným problémem je pouze to, že pak nebudou smět pít pivo a pokud se dobře pamatuji, minimálně jeden měsíc v roce jíst až po západu slunce. Bude jim to za to stát?






AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala