Co přinesl den (sobota 5. prosince)

Co přinesl den (sobota 5. prosince)

Co přinesl den (sobota 5. prosince)

Není vyloučeno, že se sociálním demokratům s&#160podporou lidovců podaří protlačit Poslaneckou sněmovnou stupidní předvolební úplatek pro stařenky a staříky (tzv. „třináctý důchod“).



Osobně se zavazuji, že pokud ho dostanu, věnuji ho celý nějakému útulku pro opuštěné pejsky a kočičky (zvlášť pokud by tam měli nějakého dostatečně mohutného zubatého a svalnatého štěkáče, který by dokázal po troše systematického politického školení našeho Přítele chudých pořádně rafnout do zadnice). Také to vypadá, že by tentokrát sociální demokraté spolu s lidovci mohli prosadit zrušení zdravotnických poplatků (bylo by to logické, zrovna v době, kdy je zcela jasné, že se osvědčily), kloní se k tomu prý i někteří členové ODS (nejspíše ti šťastní, na něž se sice nedostalo při jmenování ministra zdravotnictví, takže tu špinavou práci odskákal Julínek, ale o to větší přízni se těší coby cídiči hradních klik). Takže oni z toho dnes budou třískat politický kapitál.

Českou republiku minula, jak se zdá, pouze o fous veliká sláva. Mohl k&#160nám přijet Obama a Medvěděv a podepsat tu smlouvu o nešíření atomových zbraní (rozuměj ponejvíce těch amerických) a také projednat společnou (ponejvíce ruskou) spolupráci na dostavbě Temelína. Tím by dostala naše republika opět velmi specifický statut miláčka velmocí, který si pro svou demokratičnost zaslouží (během našeho slavného předsednictví EU nám díky pánům Vondrovi, Černému a Paroubkovi tak nějak unikl), statut mostu mezi Západem a Východem. Je zajímavé, že nakonec to vždycky vyjde tak, že jde o most jednosměrný, z východu na západ, a že most snese potřebné zatížení, pokud jde o tanky. Naštěstí se ho zprovoznit, většinou díky podělanosti našich slovanských bratří z východu, nepodaří (jako obránci své vlasti si zaslouží respekt a uznání, jako imperialističtí dobyvatelé jsou většinou legrační: na nás však bohužel zatím vždycky stačili, protože my jsme zase dost často směšní jako obránci své vlasti - čestné výjimky potvrzují pravidlo). Humbuk s Obamovou a Medvěděvovou návštěvou mi silně připomíná poměrně zábavný prvorepublikový film U nás v&#160Kocourkově (s Janem Werichem v hlavní roli). Pokud někdo přijede, nebude to ve skutečnosti ani Obama, ani Medvěděv. Ale třeba si toho, jako v tom filmu, ani nevšimneme.

V Brně proběhl sjezd Strany zelených. Konal se v tělocvičně, ozdobené basketbalovými koši (za mlada jsem basketbal miloval, tenkrát ovšem ještě nesouvisel s politikou). Stranu ovládl přesvědčivě dosavadní předseda Liška se svými věrnými, pan Stropnický tam plnil zdárně roli „baviče“ (termín není zcela přesný, ale zato ani žalovatelný) na dvoře středověkých králů. Strana zelených ve své nynější podobě je pro českou republikou skutečnou katastrofou: pokud by se nedej Bůh dostala do PS, způsobí na politické scéně takový zmatek, jaký tu přes všechny dosavadní volební paty ještě nebyl. Pokud se tam nedostane (což je daleko pravděpodobnější), odstraní Paroubkovi a Filipovi z cesty spoustu nepohodlných lidí, kteří by je nikdy nevolili, a podstatně tak zvýší jejich šance.

Prezidentu Klausovi se podle posledního průzkumu CVVM podařilo opět zvýšit náklonnost české veřejnosti k Benešovým dekretům. Milují je teď skoro dvě třetiny (ve srovnání s rokem 2007 vzrostla jejich obliba o 13 %). Jinak tzv. „odsun“ (rozuměj vyhnání) sudetských Němců po druhé světové válce podle CVVM schvaluje se vším všudy jen 47% lidí. Dalších 25% si sice myslí, že „odsun“ (rozuměj vyhnání) byl nespravedlivý, ale za minulostí je třeba udělat tlustou čáru. Model: ukradl jsem ti tři sta tisíc, pravda, nebylo to ode mne docela fér, ale nezbývá než udělat tlustou čáru (česky řečeno: dostaneš kulové). Představme si opak: ukradl jsi mi tři sta tisíc, nebylo to fér, ale udělejme tlustou čáru: já, hodný a vstřícný Němec, samozřejmě souhlasím s tím, že dostanu kulové. To je samozřejmě i pro vstřícného Němce poněkud obtížné. Našinec chápe, že je třeba přijít s&#160dalšími argumenty: tři sta tisíc jsou slušné peníze. Proto musíme dodat: kradl jsem, kradl, ale za všechno může Hitler. Hitler byl mého kradení příčinou. Je šokující, že si u nás nikdo neuvědomuje, jaká je toto „zdůvodnění“ prasárna.

A nakonec výsledek průzkumu veřejného mínění agentury SANEP. Agentura SANEP provádí průzkum po internetu, a v této věci výjimečně dávám za pravdu dr. Rathovi, že proto je její výsledky třeba brát s rezervou, zvlášť v případě příznivců ČSSD a KSČM. Podle průzkumu by vyhrála ČSSD s malým náskokem před ODS, třetí by byla TOP 09 rovněž s malým náskokem před KSČM, a do parlamentu by se dostali ještě s odřenými ušisky lidovci. Minimálně 6 % hlasů by propadlo. Na mandáty by to vyšlo 68 ČSSD, 58 ODS, 34 TOP 09, 28 KSČM, 12 KDU-ČSL. Možností utvořit koalice by bylo teoreticky několik, jedno by však ten výsledek znamenal zcela jednoznačně: konec Jiřího Paroubka - protože celá Paroubkova politická strategie je založená na kalkulu, že sociální demokraté si budou moci vybírat koaliční partnery s tím, že vždycky budou mít pro nejhorší případ v záloze komunisty. Při tomto výsledku by si komunisty mohli s&#160největší pravděpodobností strčit za klobouk (Svoboda by byť i skrytou koalici s komunisty nejspíš neuhrál stejně jako kdysi Kalousek). Zní to jako pohádka, a proto tomu nepřipisujme příliš velkou vážnost.







AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala