Co přinesl den (pondělí 30. listopadu)

Co přinesl den (pondělí 30. listopadu)

Co přinesl den (pondělí 30. listopadu)

Bleskově a idylicky proběhl zakládající sněm TOP 09. Všichni, kdo měli být zvoleni, byli zvoleni, a nedostali o nic víc hlasů, než kolik bylo v sále přítomných delegátů. Dokonce ani sami kandidáti nemuseli pro sebe hlasovat.

Bleskově a idylicky proběhl zakládající sněm TOP 09. Všichni, kdo měli být zvoleni, byli zvoleni, a nedostali o&#160nic víc hlasů, než kolik bylo v sále přítomných delegátů. Dokonce ani sami kandidáti nemuseli pro sebe hlasovat.

Nevydařila se jen závěrečná hostina s pozvanými lídry dalších politických stran (pozvali i Paroubka), předseda Schwarzwenberg nazval předtím v nějakém rozhovoru lidovce černoprdelníky a ČSSD běhnou. Hlavním důvodem však nepochybně bylo, že na Paroubka by se jeho straničtí přátelé dívali, kdyby pohodoval se Schwarzenbergem, asi tak jako farníci na svého duchovního pastýře, o kterém se rozneslo, že strávil noc v bordelu. Svoboda celkem věcně poznamenal, že se nepotřebují kamarádit.

Zajímavý je i švýcarský zákaz stavět v zemi u mešit minarety (mešity se stavět smějí). Viliam Buchert k tomu v MfD napsal: „Švýcarský příklad je při vší kontroverznosti pozitivní. Zesiluje diskusi o tom, zda lze radikály a&#160extremisty (v tomto případě islámské) porazit pouze našimi vznešenými myšlenkami. Nebo zda se má evropská civilizace bránit aktivněji.“ S touhle argumentací mám malý problém, podobně totiž kdysi bránili starořímští multikulturalisté křesťanským radikálům a extremistům šířit své bludy. Multikulturalismus tehdy, jako vždy, prohrál. Nechci se zastávat islámských radikálů a už vůbec ne islámských extremistů. Jen upozornit, že ve střetnutí lidí, kteří věří ve špatné věci, s těmi, kteří nevěří ničemu, přijdou ti druzí vždycky zkrátka, i kdyby každý den zbourali sto minaretů.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala