Co přinesl den (sobota 31. října)

Premiér Fischer předstihl v popularitě prezidenta Klause, hlásí agentura STEM. Klaus si sám proti červnu o 6% polepšil (na 61%), ale Fischer má 79%, o 18% víc než v červnu, po jmenování.

Premiér Fischer předstihl v popularitě prezidenta Klause, hlásí agentura STEM. Klaus si sám proti červnu o 6% polepšil (na 61%), ale Fischer má 79%, o&#160 18% víc než v červnu, po jmenování.

Fischer přitom nedosáhl absolutního rekordu Josefa Tošovského z&#160ledna 1989 (85%). Má tu smůlu, že musí přece jen něco dělat.
Navíc se musí taky trochu hádat. Jede po něm Paroubek (možná mu připadá jeho popularita nebezpečná a rád by ji trochu srazil). Paroubkovi vadí, že se výjimka z Listiny základnách práv EU nevztahuje jen na majetkové vztahy (rozuměj nechrání jen platnost Benešových dekretů). Až se stane premiérem, napraví to. Postup předsedy ČSSD je pragmatický: teď má prezident ve věci Lisabonské smlouvy právo veta, až podepíše, přijde o ně.

Podle nové Klausovy knihy, která se věnuje polistopadovému vývoji a mj. demaskování „havlismu“ (zjevně zvláštní forma „environmentalismu“), dnes České republice vládnou osobnosti a skupiny bez hlubokých ideových kořenů (fanatiky a doktrináře nahradili pragmatici).

V příloze MfD Víkend je pár osvěžujících blbin z nejnovějších maďarských dějin. János Kádár si údajně „za stalinských čistek zachránil život tak, že ve vězení tajně nahrával svého přítele László Rajka, odsouzeného k smrti“. Ve skutečnosti byl Kádár v době Rajkova zatčení ministrem vnitra, vězněného Rajka prý v privátním rozhovoru přesvědčil, aby se „přiznal“ (ještě předtím, než proběhl proces). Sám, byl zatčen až v&#160dubnu 1951 (Rajka popravili v říjnu 1949). Imre Nagy (spolu s dalšími čtyřmi popravenými, resp. umučenými politickými představiteli a&#160neznámým padlým revoluce) byli slavnostně pohřbeni 16. června 1989, rehabilitace proběhla až 6. července (informace „když režim v roce 1989 rehabilitoval Imre Nagyho – správně Nagye, Nagy se čte „Naď“ - vystrojili mu nový ohromný pohřeb“, je tedy nesmyslná).

Český helsinský výbor a úřad vlády společně bdí nad ideologickou čistotou našeho odívání. Z neopatrnosti by se zejména mladým lidem mohlo stát, že si obléknou kaťata nebo bundu, kterou se nevědomky přihlásí k extremismu (tedy bezděčně upíší duši démonům). LN přinesly ovšem nejen vyobrazení nevhodných částí oděvu, ale i velmi pěknou glosu Martina Zvěřiny, která umisťuje tuto pitomou iniciativu do správného historického kontextu. Pokud budou naše nevládní i vládní instituce pokračovat tímto směrem, skoro aby člověk začal nosit sukni (ta snad k&#160vybavení mužských extremistů zatím nepatří).

Podle rozhovoru v LN je strategie Topolánkova konkurenta Gandaloviče následující: svolat někdy na únor další, tentokrát volební kongres ODS a převolit vedení (nebylo by lepší udělat to přímo týden před volbami?). Jinak se pan Gandalovič vyslovuje pro smír s&#160Klausem, jak by ne, potřebuje jeho podporu. Má snad být jakousi šedivou myší, která přemostí dobu od pádu zrádného Topolánka po návrat autentického „klausismu“? Způsob, jak se neobratně kroutí ve věci mrtvých duší na Mostecku, věští pro ODS zbavenou „topolánkismu“, pohromu. (Ostatně je zajímavé, že adjektiva havlismus, klausismus ad. jsou tvořena podle vzoru trockismus).



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala