Co přinesl den (čtvrtek 8. října)

Co přinesl den (čtvrtek 8. října)

Co přinesl den (čtvrtek 8. října)

Zdá se, že ODS po vzrušených debatách o Fischerově vládě totálně kapitulovala. Topolánek prohlásil, že ODS ji bude tolerovat, i když se jí nepodaří získat podporu všech demokratických stran.

Zdá se, že ODS po vzrušených debatách o Fischerově vládě totálně kapitulovala. Topolánek prohlásil, že vláda potřebuje podporu všech demokratických stran a že ODS ji ovšem bude tolerovat, i když se jí podporu všech demokratických stran získat nepodaří.

Je tomu třeba rozumět tak, že když kabinet získá podporu Paroubka a Zubové, ODS ji bude tolerovat? Občanští demokraté navíc nebudou mít žádné personální podmínky pro jednání o mandátu rekonstruované vlády, i když by například přivítali zrušení funkce ministra pro evropské záležitosti (Pecina jim tedy už nevadí).


Navrhli vládě šest úkolů, které by podle nich měla splnit, ale ty nejsou podmínkami pro toleranci vlády z jejich strany. (Paroubek na to reagoval slovy, že Topolánek by měl být skromný a mlčet).
Proč ODS kapitulovala, není úplně jasné. Má Topolánek nůž na krku?
Zdá se, že za překypující vstřícností je veliká popularita Fischerovy vlády mezi veřejností: podle agentury STEM je s ní spokojeno 77 % lidí; 79 % si přeje, aby vládla do voleb, 20 % by to vadilo. 12 % je sice nespokojeno, ale nemá nic proti tomu, aby vláda dovládla do voleb (tuto skupinu prý tvoří hlavně komunisté). V zásadě prý platí, že mladí vzdělanci jsou spíše pro vládu, staří ignoranti proti. Patřím k těm druhým, vůbec se mi nelíbí, jakým způsobem se teď, poté co padla možnost předčasných voleb, vláda znovu etablovala. Systém, který se tu bude příštích osm měsíců uplatňovat, má s demokracií společného pramálo. Že se to líbí většině, na věci nic nemění.


Paroubek to dobře věděl

Podle průzkumu veřejného mínění agentury CVVM je „volební model“ (nebere v úvahu ty, co nechtějí volit, a nerozhodnuté) tento: ČSSD 32 %, ODS 28,5 %, KSČM 12 %, TOP 09 12,5 %, KDU-ČSL 6 %. Vede tedy ČSSD, ale jedině díky tomu, že určitou část hlasů ODS sežrala Schwarzenbergova strana (totéž učinila i s lidoveckými voliči).

Při tomto rozvržení voličské přízně by bylo vítězství ČSSD na nic, protože by sociální demokraté přišli o svou hlavní zbraň, většinu v Parlamentu s oporou KSČM, a „Paroubkova koncepce“ politického úspěchu by se zhroutila. Zdá se, že Paroubek dobře věděl, proč nakonec odpálil předčasné volby.
Úspěšnost TOP 09 hněte hlavně lidovce, protože je tlačí k pětiprocentní hranici. Přitom, pokud to TOP 09 přežene a vytěsní lidovce z PS, pomůže nejspíš Paroubkovi, protože i když posílí, tak s ODS, oslabenou právě úspěchem TOP 09, obě postkomunistické strany v PS nepřečíslí.
Předseda Svoboda obvinil proto Kalouska, že financuje stranu z hazardu, a prohlásil, že se mu samozřejmě omluví, pokud prokáže opak. Pokud by se snad Kalouskovi podařilo opak prokázat (a jakmile ho začne dokazovat, znamená to, že na sebe dobrovolně bere roli podezřelého), vymyslil by si pan Svoboda něco jiného. Tento způsob politického boje se mi nejeví jako příliš slušný.

Se členy jsou vždycky problémy

Nejpovedenější by ovšem bylo, kdyby další vývoj na české politické scéně probíhal tak, že TOP 09 nejdřív připraví ODS i KDU-ČSL o podstatnou část voličstva (takové ztráty bývají nenapravitelné) a pak se dva měsíce před volbami sama zhroutí.
TOP 09 má ovšem taky další, velmi legrační problém: vstupuje do ní moc členů. Ovšem, se členy jsou vždycky problémy. Největší problémy se členy má strana, která jich má něco přes tisícovku. Stačí tři šikovní a náležitě drzí stavební podnikatelé s politickými ambicemi, strana se rozšíří o spoustu dělnických kádrů, výrazně se posílí její multikulturní charakter, dramaticky se zvýší počet členů, kteří se jmenují Tibor Červeňák, a následně pak i počet stavebních podnikatelů v nejužším vedení strany (chtěl bych zároveň zdůraznit, že podobné zneužívání sociální bezbrannosti lidí považuji za ohavnost, jakési případy už tu byly, ovšem ne v TOP 09).

Akcie na jméno

Ministr Pecina navrhuje zrušit „akcie na majitele“ (tj. na toho, kdo je má zrovna u sebe, takže se nepozná, kdo má ve které akciovce většinový podíl, protože akcie mohou být formálně psány na někoho jiného).
Akcie by směly být jen „na jméno“. Odpůrci poukazují na to, že není těžké najít způsob, jak zákon v tomto případě obejít, což se prý prokázalo na Slovensku. Jistě, zákony lze obcházet. Neexistuje zákon, který by se nedal obejít.
Podmínkou zákonnosti je dobrá vůle ve společnosti. Pokud chybí, jsou zákony pro kočku. Ministr chce ovšem též zavést institut agenta-provokatéra. Myslím, že trestné činnosti je u nás dost a není třeba provokovat navíc ještě další. Ostatně: běda tomu, skrze koho přichází pokušení!

Prostor už je vykolíkován

Nevím, s čím hodlá přijet do ČR viceprezident Biden. Asi na tom už ani tolik nezáleží, to podstatné se už stalo. Rusové si vybojovali právo spolurozhodovat o tom, jak smějí země ve středoevropském prostoru zajišťovat svou národní bezpečnost.
Američané jim na to kývli, ale jen proto, že aspoň v ČR stálo a stojí o americkou pomoc jen velmi málo lidí.
Biden se bude moci pohybovat jen v prostoru, který už byl takto vykolíkován, a pokud by z něho chtěl vykročit, narazí na odpor nikoli Rusů (nebo jen Rusů), ale především české veřejnosti jako celku.




AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala