Co přinesl den (úterý  29. září)

Co přinesl den (úterý  29. září)

Co přinesl den (úterý  29. září)

Kdosi „z lidu“ se v televizi ptal, kolik nás ta papežova návštěva stála, z otázky vyplynulo, že jako slušný turista by si ten výlet měl platit sám. Na vzedmuté antiklerikální vlně by se ráda svezla i pidistrana Věci veřejné...

Návštěva papeže Benedikta XVI. proběhla tak říkajíc v rámci českých norem. Překvapena byla na masových akcích (zejména na té brněnské) Policie České republiky. Je zvyklá na to, že statisícový dav se chová podstatně jinak.


Ovšem, tohle byl dav velmi atypický, jiný, než jaký se vyskytuje na koncertech Madonny nebo na fotbalových stadionech. Média sice věnovala papeži pozornost uměřenou a komentátoři si dali záležet na tom, aby dali najevo co nejstřízlivější odstup, ale veřejnosti to nestačilo (kdosi „z lidu“ se v televizi ptal, kolik nás ta papežova návštěva stála, z otázky vyplynulo, že jako slušný turista by si ten výlet měl platit a organizovat sám). Jakousi animozitu, která „byla ve vzduchu“, citlivě zaregistrovala i zahraniční média.
Na vzedmuté antiklerikální vlně by se ráda svezla pidistrana Věci veřejné, která zveřejnila v novinách velkou předvolební informaci o tom, jak hodlá „církvi“ zatnout tipec, pokud jde o majetek. Na totéž téma publikuje instruktivní článek v Právu (kde jinde) její předseda John. Je to bobošíkovská taktika a řekl bych, že jim nebude moc platná.


Podívejte se na FOTOGALERIE Z NÁVŠTĚVY PAPEŽE BENEDIKTA XVI.:

Stará Boleslav: SVATÝ VÁCLAVE, VZORE NÁŠ (Reflex.cz, 29. 9. 2009)
Brno: PAPA V BRNĚ: NADĚJE (Reflex.cz, 28. 9. 2009)



Jak asi volili v NDR?
Druhým tématem víkendu byly německé volby. Vyhrála je CDU, sice s odřenýma ušima, ale tak, že bude schopna utvořit středopravou koalici s FDP. Obě velké strany tratily, nepochybně kvůli předcházející velké koalici, v Německu to není vůbec jev tak obvyklý jako v Rakousku. SPD utrpěla katastrofální porážku, získaly malé strany, nejvýrazněji FDP.

Německý politický systém začíná ovšem vzbuzovat obavy, nějak se zvýchodňuje. Hlasy SPD vyluxovala „Levice“, zvláštní jev. Strana vznikla tak, že PDS se naroubovala na Lafontainovy kverulanty podobně jako vir prasečí chřipky na normální chřipku. Vznikl tak smrtící hybrid, který získal mimořádně silné pozice v „nových spolkových zemích“ a slušné ve „staré“ SRN.
Velmi by mne zajímalo, jak vypadaly volební výsledky na území bývalé NDR, nejsem sám schopen to spočítat hlavně proto, že nevím, jak dnešní administrativní úprava kopíruje někdejší rozdělení Berlína. Bylo by to velmi poučné. Zdá se, že pozření území čtyřicet let kolonializovaného Ruskem se Německu dodnes nepovedlo zvládnout. Důsledkem je (jak si všimla jakási německá politoložka, kterou citují LN), že se systém politických stran v SRN začíná podobat např. tomu našemu. Jen vzdáleně, protože na Paroubka Němci zatím nemají, jsou na to příliš korektní. Ale až se SPD a „Levice“ stanou koaliceschopnými, dostanou se zcela do našich kolejí.

Topolánek vyhrožuje
Sedmnáct senátorů (převážně z ODS) podalo u Ústavního soudu v Brně stížnost na Lisabonskou smlouvu. Další stížnost ohlásili, podají ji, až Ústavní soud vyřídí tuhle. Je to zjevná zdržovačka.

V době mezi podáním a vyřízením stížnosti je ratifikace smlouvy pozastavena a prezident ji nesmí podepsat, ani kdyby chtěl (jako že nechce). Předseda ÚS Rychetský svolal na dnešek mimořádné zasedání pléna soudu, soud má rozhodnout o tom, zda se stížností bude zabývat přednostně (senátoři to nežádali, pochopitelně, nemají na tom zájem).
Předseda ODS Topolánek prohlásil během své návštěvy v Bruselu, že s osudem Lisabonské smlouvy (a s tím, zda si ČR udrží místo eurokomisaře; pokud smlouva padne, vrátí se EU ke smlouvě z Nice, která počítá se snížením počtu členů EK) spojí svoji politickou kariéru. Je se obávat, že tahle hrozba na klausovské křídlo ODS moc nezabere, taky není jasné, co vlastně znamená.
Jednička bude v každém případě Paroubek, vyhraje volby a rozložená ODS se zhroutí do bezvýznamna. Nad tím, co pak bude vítěz voleb provádět, přimhouří v Bruselu obě oči, protože je to eurooptimista. Téma Lisabonská smlouva není pro voliče žádný trhák a klausovci se svým kverulantstvím díru do světa neudělají. Pěkné vyhlídky.



AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala