Co přinesl den (pondělí  14. září)

Co přinesl den (pondělí  14. září)

Co přinesl den (pondělí  14. září)

„Samorozpustí“ se poslanci? Je sněmovna definitivně mrtvá? Když vznikne podobná situace ve spořádané banánové republice, následuje vojenský puč. Nám je toto řešení odepřeno. Musíme přežít politickou smrt ČR.

V Parlamentu i mezi odborníky na ústavní právo se už spekuluje o tom, že někdo může napadnout i novou „obecnou“ novelu ústavy.
Pokud bude aplikována během tohoto volebního období, platí pro ni táž výtka retroaktivity, kterou už Ústavní soud vznesl v případě ústavního zákona č. 195/2009 Sb.
Směla by být použita až v případě příštího volebního období. Novela ústavy sama o sobě tedy důvod ke stížnosti nezadává, jen její použití do řádných voleb. Pokud se v úterý sněmovna „samorozpustí“ a Ústavní soud by následně novelu zrušil (vlastně by měl jen prohlásit její aplikaci, tj. hlasování ve sněmovně, za neplatnou), vznikne situace, která je nepřehledná asi nejen pro mne jako pro laika v právních záležitostech.


Je sněmovna definitivně mrtvá? Pak by bylo co? Převzal by její úlohu až do červnových řádných voleb Senát? Nebo by sněmovna znovu obživla jako Dora v Erbenově Zlatém kolovratu? Politické dění u nás nabývá charakteru nedůstojné komedie a Ústavní soud se na tom mohutně spolupodepsal. Když vznikne podobná situace ve spořádané banánové republice, následuje vojenský puč. Nám je toto řešení odepřeno. Musíme přežít politickou smrt České republiky.
Trochu uklidňující zprávou je to, co prohlásil Jiří Paroubek: „Myslím, že je 99% jistota, že Ústavní soud nerozhodne stejným způsobem.“ Rozuměj jako minulý týden. Vzhledem k někdejším úzkým vztahům s předsedou ÚS by přátelé z Lidového domu měli vědět, o čem mluví.

Lidi slibům nevěří
Lidé nevěří slibům politických stran. K takovému zjištění dospěl průzkum agentury Median pro Mladou frontu Dnes. Těžko se jim divit, dnes jsem si na lavičce na „Synkáči“ v Nuslích přečetl slib pana Miroslava Svobody, že mi (nebylo to adresné na mou osobu, týká se to všech, když ČSSD vyhraje volby) zajistí přídavek k platu na dovolenou v Čechách. Vzhledem k zvláštnostem naší volební kampaně (mimořádně bujná „negativní kampaň“) si ovšem nejsem zcela jist, zda náhodou nejde o nějaký šoufek ODS. Na první pohled to vypadalo jako vtip. A teď si prosím představte, že toto vyvádění nás bude třeba provázet ještě osm měsíců (totiž v případě, že ÚS opět znemožní předčasné volby).
Podle průzkumu si nejvíc lidí přeje za premiéra Topolánka, o něco málo méně Paroubka. Paroubek tomu nevěří, má své vlastní proroky, tedy průzkumy. Jeho proroci ho prý také varovali, že strana bude muset přitvrdit ve vztahu k „nepřizpůsobivým občanům“. Hádejte, o koho jde, nesmí se to říkat. Trochu vám pomůžu – Paroubek totiž pokračoval: to není žádný rasismus.


Falešná historie
Podle ČT ODS obvinila sociální demokraty z toho, že svou spoluprací s komunisty přispěli ke konání procesu s Miladou Horákovou. Historické vědomí politiků z ODS je úděsné, ale je to taky vina mnohých českých historiků, kteří, pokud jde o léta 1945–48 a taky o politické procesy z padesátých let, více či méně lžou a vytvářejí falešné legendy.

Zelená hvězda
Poměrně dobrou zprávou (tedy jakýmsi poměrně rychlým historickým zadostiučiněním) je, že někdejší sponzor Strany zelených a pak Demokratické strany zelených Soukup (je, pokud se nemýlím, taky jejím místopředsedou) prohlásil, že hvězdě potěmkinské strany (jejímž účelem bylo zničit SZ, což se asi povedlo) poslankyni Zubové už nedá ani vindru:


„Propásli svou šanci a s další podporou nemohou počítat.“
Paní Zubová má ovšem poslanecké křeslo v podstatě jisté, takže se jí akce rentovala.
Jen do sněmovny už asi nevstoupí jako zelená hvězda, ale jako obyčejná přeběhlice.


Ne Maďarsko, ale Klaus by měl jít kamsi
Václav Klaus se (trochu, maličko) kroutí, pokud jde o jeho výrok, že Maďarsko se neustále snaží rozšiřovat kamsi. Prý to bylo zkratkovitě a zjednodušeně publikované. Řekl jen, že s obavou sleduje ambice Maďarska rozšiřovat svůj vliv vůči maďarským menšinám v zahraničí.
To lze vyložit tak, že Maďaři by si prostě měli zvyknout, že o ty lidi přišli a během několika desetiletí se z nich stanou řádní Slováci, Rumuni, Ukrajinci a Srbové. Ceterum autem censeo, že spíše Václav Klaus by měl jít kamsi.


Související články:

Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (sobota 12. září)
Tvrzení, že se Maďarsko chce „rozšiřovat kamsi“, je drzá lež, řeči o „přepisování historie“ jsou nesmyslné...




Až do příští války...
70 % lidí u nás se prý podle internetového průzkumu agentury SANEP bojí vlivu levicového a pravicového extremismu na českou demokracii. Komunisty ovšem nadpoloviční většina lidí (57 %) za extremisty nepovažuje. Nehulákají totiž a nosí saka a kravaty. Takových netřeba se bát.
Nejvíc se lidé obávají v první řadě tzv. pravicového extremismu. Bojí se celkem zbytečně. Tato forma extremismu bují jen v té části Evropy, která patří do tábora poražených (rozuměj v druhé světové válce). Ti, kteří ve válce slavně zvítězili (např. my), se až tak bát nemusejí. Tedy přesněji řečeno až do příští války. Protože války a jejich výsledky jsou to, na čem jedině záleží.






AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala