Co přinesl den (pátek 4. září)

Co přinesl den (pátek 4. září)

Co přinesl den (pátek 4. září)

Miloš Zeman cítí příležitost, že by se mohl znovu vetřít do politiky, kterou kdysi tak neuváženě opustil. Trpí představou, že po něm česká veřejnost touží jako Tristan po Isoldě. Měl by se obrátit na svého psychiatra.

Miloš Zeman cítí příležitost, že by se mohl znovu vetřít do politiky, kterou kdysi tak neuváženě opustil v pošetilém očekávání, že jeho kumpánům nakonec nezbude, než ho povolat zpátky.
(Kumpáni ovšem byli z jeho rozhodnutí radostí bez sebe a vůbec nepomýšleli na to, dostat se zase pod jeho knutu.) Vrátil by se ovšem jen za určitých podmínek: kdyby vznikla velká koalice, kdyby se prohloubila ekonomická krize a kdyby lidé pochopili, že ani jedna z velkých stran jim nenabízí skutečný recept na řešení.
Z toho plyne: za prvé, Zeman s těmito třemi eventualitami napevno počítá, a za druhé, trpí představou, že po něm česká veřejnost touží jako Tristan po Isoldě. Pokud jde o to druhé, měl by se obrátit na svého psychiatra.



Jaká je DALŠÍ PODMÍNKA MILOŠE ZEMANA?
(CO PŘINESL DEN – SOBOTA 5. ZÁŘÍ; Reflex.cz, 7. 9. 2009)
Je pozoruhodné, že si Zeman klade podmínky, po jejichž splnění by byl ochoten udělat to, co na něm v podstatě nikdo nechce.



„Politici tlačí na Ústavní soud ...“
... pohoršují se v Právu. Soud si to ovšem zavinil sám, svým nehorázným rozhodnutím. A jak se dnes pozná, proč je Klaus politik, a Rychetský ne? Ústavní soud se zamotal do politiky krajně nevhodným způsobem. ODS prý preferuje tlak na Ústavní soud, aby se co nejrychleji rozhodl (ÚS je ovšem vůči tlakům formálně zcela imunní, což je správné, bez ohledu na problematičnost toho, co teď udělal).
Zároveň je třeba změnit ústavu, aby se otevřela cesta k předčasným volbám, a to způsobem, který nebude právně napadnutelný. Volby by pak mohly být nejdříve o měsíc později, než bylo původně plánováno. Paroubek trvá na úpravě, která umožní provést volby v původním termínu. Poslanci se prý rovněž bojí, že po rozpuštění Poslanecké sněmovny nabude na pár týdnů velké moci Senát (do jisté míry pak PS zastupuje). Možnosti Senátu jsou však z ústavy velmi omezené.
Jiří Paroubek se zasadil o to, aby na nedělní schůzce v Senátu ohledně změny ústavy a cesty k předčasným volbám byl přítomen i prezident Klaus. Původně nebyl pozván. Fajn, aspoň je zase vidět, kdo s kým táhne za jeden provaz. Paroubek taky chce se změnami Ústav počkat až na čtvrteční rozhodnutí ÚS (pochopitelně, pokud ÚS shledá ústavní zákon v pořádku, mohou být volby v termínu).
Mezitím volební kampaň pokračuje s nezměněnou intenzitou. V Ostravě se ČSSD a ODS navzájem častovaly roztomilostmi (ostatně, kdyby umírnily tón, bylo by to leckomu podezřelé a neodpovídalo by to momentálnímu stavu české politiky).


Diamantový závod
Na okraji těchto bouřlivých událostí se odehrál závod „Diamond Race“, v němž se naši spoluobčané vlastnící luxusní vozy chtěli (ovšemže po západním vzoru) tak trochu vyřádit. Na našem území neměli problém, policii nesdělili trasu, ač jim to předem slíbili, a policejní technika byla proti nim bezmocná, protože se jí nedařilo měřit rychlost, kterou se závodníci pohybovali.
Všechno tak probíhalo hladce a podle našich norem až po hranice civilizovaného světa. Tam už na závodníky čekala uvítací komise policie SRN, bez velkých okolků jim jejich fára zabavila s tím, že je dostanou zpátky až v neděli, kdy měla akce skončit. Malá luxusní obdoba Czech Teku skončila tak, jak podobné akce končit mají, tj. v písku. Příště se hoši budou muset jet vyřádit na trase směřující do Bulharska nebo do Moldávie.





AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala