Co přinesl den (pondělí 20. července)

Co přinesl den (pondělí 20. července)

Co přinesl den (pondělí 20. července)

Oproti všem zprávám, které v posledních dnech prosakovaly na veřejnost, se Martin Bursík rozhodl svou účast ve vysoké politice ukončit. Měl dobrou vůli a odešel sám v situaci, kdy by český politik odejít měl.

Oproti všem zprávám, které v posledních dnech prosakovaly na veřejnost, se Martin Bursík rozhodl svou účast ve vysoké politice ukončit.
Zůstane řadovým členem Strany zelených. Připomínám, že Bursík odstoupil po propadu SZ ve volbách do Evropského parlamentu. Je možné, že v pozadí jeho rozhodnutí je mimo jiné realistické zhodnocení situace (Strana zelených se zjevně vrací, a to na dlouhou dobu, do mimoparlamentního podsvětí), ale nemohu si pomoci, je na něm i něco důstojného.
Bursíkovi se povedlo ten suspektní politický útvar zreformovat a dovést do Parlamentu. Správně se rozhodl pro koalici s ODS a lidovci a odmítl jakoukoli účast na vládnutí závislém na komunistické podpoře. V rozhodujících věcech se choval ke svým koaličním partnerům loajálně (Klause zelení ovšem volit nemohli).
Jeho poměrně nekonsolidovanou stranu roztrhl vedví problematický způsob koaličního vládnutí bez dostatečné parlamentní většiny a nadměrné ambice lidí soustředěných kolem hlavního sponzora strany Soukupa. Měl taky trochu smůlu. A vytýkat mu, že vyloučením dvou kverulantek způsobil pád vlády, je nesmysl. Musel je vyhodit v situaci, kdy už byly pouhou pátou kolonou ČSSD ve straně, které předsedal. Ostatně i dlouhodobý nenávistný štěkot ze stránek komentářové rubriky Práva svědčí o tom, že si zaslouží jisté uznání. Měl dobrou vůli a odešel sám v situaci, kdy by český politik odejít měl. Jaký rozdíl od Jiřího Čunka!



BUDE VÁM MARTIN BURSÍK CHYBĚT VE VRCHOLNÉ POLITICE?
Hlasujte v ANKETĚ.


Německy ne!
Papež Benedikt XVI. nesmí v Česku mluvit německy, aby nevzbudil negativní historické reminiscence. Nevím, proč Vatikán vychází takhle vstříc těm nejhorším šovinistům v ČR. Němčina je jazyk jako každý jiný. Žádný jazyk nemůže za to, že jím mluvila (taky) spousta odpudivých darebáků. Ani ruština ne.

Žebříčky popularity
Podle průzkumu CVVM radikálně klesla popularita Jiřího Paroubka a stoupla popularita Mirka Topolánka. Paroubek ovšem ve vzájemném souboji pořád ještě vede o bod před Topolánkem a oba pánové se pohybují někde ve středu pole „soutěžících“ politiků. Na čestném třetím místě je premiér Fischer. Má velkou výhodu: předsedá velmi dočasné vládě s omezenými pravomocemi, nemůže toho moc zkazit, protože toho nemůže moc udělat. Informativní hodnota žebříčků popularity politiků je velmi omezená.




AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala


Související články:

Bude vám Martin Bursík chybět ve vrcholné politice?
Anketa: BUDE VÁM MARTIN BURSÍK CHYBĚT VE VRCHOLNÉ POLITICE? (Reflex.cz, 21. 7. 2009)
...V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny již nebude obhajovat křeslo v parlamentu. Podle svého prohlášení zůstane řadovým členem Strany zelených a do budoucna se rozhodl věnovat „konkrétní práci pro ochranu klimatu a ochranu životního prostředí“.