Co přinesl den (čtvrtek 16. července)

Co přinesl den (čtvrtek 16. července)

Co přinesl den (čtvrtek 16. července)


Komunisté dostali od svého vedení instrukce, jak mají odpovídat na choulostivé otázky, tj. jak mají správně zatloukat.

Komunisté dostali od svého vedení instrukce, jak mají odpovídat na choulostivé otázky, tj. jak mají správně zatloukat. Např. Může být komunismus demokratickým? Hlásíte se k diktatuře proletariátu? Co pro vás znamená listopad 1989? Souhlasíte se soukromým vlastnictvím? Co máte proti demokracii? Jak se díváte na procesy z padesátých let? Atd.

Pro komunisty v minulosti (např. v letech 1945–47) nebyl nejmenší problém lhát, až se jim od huby prášilo. O specifické české cestě ke komunismu zohledňující domácí demokratické tradice, o zachování soukromého vlastnictví atp. Lhali, dokud nespadla klec. Pak o těchhle věcech lhát přestali, nebylo to už zapotřebí, a dělali pravý opak toho, co naslibovali. Dnešní komunisté jsou jiní, lepší: lhaní jim už tak dobře nejde. Např. pan poslanec Exner nevidí na diktatuře proletariátu nic špatného, slibuje jen, že nebudou žádné gulagy. Bývalý předseda Komunistického svazu mládeže Štefek zase mluví např. o zrušení soukromého vlastnictví výrobních prostředků. Co na srdci, to na jazyku. Mají se ještě hodně co učit.

Problém javorového listu
Kanadský ministr pro migraci Kenney se nechal slyšet, že je nutné reformovat udělování azylu v Kanadě tak, aby se obětem perzekuce dostalo rychlé pomoci a aby ho nemohli zneužívat ekonomičtí migranti. Ve Velké Británii např. se pravomoc prvního rozhodnutí o migrantech přenáší na státní správu, možnosti odvolání jsou omezené a žadatelé ze zemí považovaných za bezpečné jsou promptně vraceni domů. Situace Romů v ČR není v některých ohledech dobrá, ale není to důvod k útěku ze země. Snad si v Kanadě uvědomují, že v souvislosti se zavedením víz pro občany ČR mají problém i oni.

Zrada USA?
Řada významných politiků ze zemí východní a střední Evropy (většinou takových, kteří už nejsou ve funkci) se obrátila otevřeným dopisem na Obamovu administrativu. Vyjadřují své znepokojení z možného oslabení euroatlantické vazby tím, že USA ztrácejí o region zájem a upřednostňují jednání s Ruskem o globální bezpečnosti, a v souvislosti s tím i obavy, že by se ruský vliv v oblasti mohl v důsledku toho významně zvýšit. Problém je v tom, že u nás by si to velmi mnoho lidí buď přálo, nebo by jim to zase až tak nevadilo. Jejich ztělesněním a neoficiálním lídrem je předseda ČSSD Jiří Paroubek. Je třeba nejdřív přesvědčit lidi doma, aby na podzim nevolili Paroubka a jemu podobné. Když se to povede, můžeme právem chtít něco po Obamovi.

Kdo svolává studentskou demonstraci o prázdninách... Repete demonstrace adolescentů proti státním maturitám skončilo trapným fiaskem. Ač se pan Soukup s paní Zubovou a servisní organizací Green Revolution snažili, až se z nich kouřilo (Soukup se prý podle LN zavázal studentům hradit výdaje spojené s dnešním protestem, což připomíná aktivity známé cestovní kanceláře ČMKOS), sešlo se nakonec jen asi sto lidí. Je to zvláštní nápad, pořádat demonstrace puberťáků v době prázdnin! Kromě toho mnozí z těch lidí už rozum pobrali a prokoukli, že je chce tímhle způsobem manipulovat Paroubek. Takže to vyšlo nakonec na způsob demonstrací proti americkému radaru: tři čtvrtiny národa je zásadně proti, ale když se má demonstrovat, sejde se vždy sto těch samých individuí (tzv. aktivistů).












AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala