Co přinesl den (středa 15. července)

Co přinesl den (středa 15. července)

Co přinesl den (středa 15. července)


Událostí číslo jedna je stále ještě zavedení vízové povinnosti pro české občany cestující do Kanady...

Událostí číslo jedna je stále ještě zavedení vízové povinnosti pro české občany cestující do Kanady. Česká vláda, která si skutečnost, že se oficiální kanadské oznámení o pár dní zdrželo, vysvětlila tak, že kanadské orgány rozhodnutí přehodnocují, byla očividně zaskočena, politici a „hlas lidu“ v novinách ji kritizuje za nedostatečnou razanci v odvetných opatřeních, lidově řečeno v pomstě.





Zaznívá bolestínský nářek ušlápnutých (Martin Weiss si v Lidových novinách stěžuje, že nás v Bruselu mají za „postkomunistické ušmudlance“). Podle Práva vláda reagovala „poměrně bezzubě“. Jak by mělo vypadat zubaté vyjádření? Vyhlásíme Kanadě válku? Pak, protože nemáme námořní síly, bychom museli požádat o kanadský výsadek na našem území, abychom si to s nimi mohli rozdat. Je nepochybné, že Romové u nás mají problém (v Kanadě ho zainteresovaní, tj. zprostředkovatelé romského vycestovávání a různí užiteční idioti nehorázně nafukují, ale problém to je). Je nepochybné, že v kanadském rozhodnutí je něco vyčůranosti (mají takové pojetí práva na azyl, že ho nejsou schopni realizovat a pomáhají si takovýmihle fígly). A je nepochybné, že EU nás v případech jako je tento, vždycky nechá v rejži. Přesto je snaha po „odvetě“ vůči Kanadě nesmysl a členství v EU se nám rentuje.

Česká národní al' Káida
„Národní odpor“ zveřejnil na internetu jakýsi návod (na jednom konkrétním příkladě) jak zacházet „s prominentními poskoky systému“. Jako politická síla je Národní odpor zcela bezvýznamný. Jako ilegální teroristická organizace - jakási malá česká obdoba al' Káidy - může být docela akceschopný. Doufám, že je policie taky tak bere. O „Národní gardě“ vázané na Národní stranu platí něco podobného. V Maďarsku obdobnou organizaci zakázali – ta byla sice asi tisíckrát silnější, ale i deset potenciálních teroristů může pro destabilizovanou a prohnilou společnost znamenat velké nebezpečí.

Inu tak...
Generálním ředitelem ČT byl zvolen znovu Jiří Janeček. V době, kdy je člověk zvyklý jen na změny k horšímu, je žádná změna vlastně důvod k radosti.
[Na Reflex.cz čtěte TOP TÉMA VOLBA GENERÁLNÍHO ŘEDITELE ČT]

Dobře nám tak
Jiřího Paroubka rozzlobil článek někdejšího ministra obrany ČSFR a dlouholetého velvyslance ČR v Moskvě Luboše Dobrovského v LN. Dobrovský sociálně demokratického papaláše kritizoval za jeho návštěvu v Moskvě. Napsal o něm v oficiálním prohlášení: „Také pan Dobrovský, někdejší český velvyslanec v Rusku, vylezl z nějakého politického hrobu a odvažuje se mě kritizovat. Právě on svým nesmyslným protiruským postojem přispěl k rozvrácení česko-ruských vztahů především v hospodářské oblasti. Právě on má v současné době jedinou morální povinnost: mlčet a schovat se.“ Nad tímto chrapounským sprosťáctvím, stejně jako nad poznámkami jako „Waffen SS – pro pana Schwarzenberga píši raději německy“) se tají dech. Pokud je u nás většina lidí opravdu schopna volit tohoto člověka, zasloužíme si budoucnost, kterou nám pak připraví.
Tak pravil Pithart
Místopředseda Senátu se s námi v Právu rozdělil o několik svých vznešených myšlenek: „Současná krize, kterou existenčně pociťují již stovky milionů lidí, zdůrazňuje jako žádoucí postoje povýtce nemateriální, konzervativní, Evropanům tradičně bližší než zbytku světa. Ne že by bylo možné najíst se skromnosti, obléknout se do zdrženlivosti a postavit střechu nad hlavou z poctivosti, ale jedině s takovýmito postoji se lze jednou zvednout ode dna… Skromnost, zdrženlivost a poctivost – pravda, peníze si za nic z toho nekoupíš. Můžeš je ale – s těmito tradičními křesťanskými ctnostmi – nejen vydělat, ale také se nebát, že ti je někdo nebo “něco“, nějaká anonymní síla, kterou nikdo nedokáže předvídat, sebere.“ Nevím proč, asi proto, že Petr Pithart je politik křesťanský, mne nad jeho sugestivními řádky přišla na mysl slova Evangelia: „Běda vám, zákoníci a farizeové, pokrytci! … Podobáte se obíleným hrobům, které zvenčí vypadají pěkně, ale uvnitř jsou plné lidských kostí a všelijaké nečistoty. Tak i vy se navenek zdáte lidem spravedliví, ale uvnitř jste samé pokrytectví a nepravost.“

Účel světí
KDU-ČSL se dohodla na volební spolupráci s Evropskou demokratickou stranou. Nepůjde o předvolební koalici (v tom případě by se zvýšila hranice pro vstup do PS na 10%), lidovci pouze poskytnou vůdčím osobnostem EDS místo na svých kandidátkách. Tento způsob spolupráce je účelný, protože jinak by spousta hlasů pro občanskou (tj. nikoli postkomunistickou) část politického spektra propadla.
Back in samoděržavije
Patriarcha moskevský a vší Rusi Kirill se cítil být znepokojen tím, že Duma nedávno ratifikovala Evropskou sociální chartu, na jejímž základě by na ruských školách mohla být zavedena sexuální výchova. Poslanci putinovské strany Jednotné Rusko se nato rozhodli, že budou do budoucna návrhy zákonů předem konzultovat s moskevským patriarchátem. Jiří Paroubek má tedy pravdu! V Moskvě už nesedí Brežňěv, Rusko se vrací ke svým starým tradicím. Heslo zní, tak jako za časů Nikolaje I.: pravoslaví, samoděržaví, národnost. A to je, uznejte, něco docela jiného než komunismus.

Pravda a lež
Barbora Tachecí pořídila pro Mladou frontu Dnes rozhovor s Miroslavem Kalouskem. Na jednu Kalouskovu odpověď reagovala tím, že veřejnost od politiků očekává veřejně pronášenou pravdu, nikoli lež. Zatímco to, co pronese instalatér, je prý celkem jedno, důležité je, jestli spraví kohoutek. Myslím si, že instalatér má stejnou povinnost nelhat jako kterýkoli jiný člověk. Lhát se nesmí.

Mea culpa
Včera jsem uvedl, že Lichtenštejnsko je členem EU. Jde o omyl, na nějž mne několik čtenářů upozornilo. Za nepřesnost se omlouvám.













AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala