Co přinesl den (středa 17. června)

Co přinesl den (středa 17. června)

Co přinesl den (středa 17. června)

Pražská městská rada ukončila kandidaturu na pořádání OH. Pouhé dva roky chtění stály magistrát skoro sedmdesát miliónů korun. Po podzimním úspěchu na kongresu ODS další triumf primátora Béma.

Pražská městská rada ukončila, údajně kvůli ekonomické krizi, kandidaturu na pořádání olympijských her. Přece jen je ta krize k něčemu dobrá.
Byl to nestvůrně megalomanský plán, jehož rozměry se dají odhadovat už z toho, že pouhé dva roky chtění (možná že ten časový údaj není úplně přesný, ale na přesnosti tu až tak nezáleží) stály magistrát skoro sedmdesát miliónů Kč. Po podzimním úspěchu na kongresu ODS další triumf primátora Béma.

V Právu uveřejnili průzkum agentury Factum Invenio ohledně strany TOP 09. 43,8 % lidí se podle něho domnívá, že strana může mít úspěch u voličů, kdežto 47,9 % si myslí, že ne. Z toho lze uzavřít tak nanejvýše, že lidé jsou k šancím strany spíš skeptičtí, což není výpověď o tom, jakou má strana šanci, nýbrž co si lidé myslí. K tomu, aby se strana dostala do Poslanecké sněmovny, což by byl velký úspěch, však stačí 5 % voličů.

Duo Pecina – Komorous údajně rozjíždí personální změny v Policii ČR. To je perspektivní, hned po volbách v říjnu by inovovaná policie mohla začít úřadovat. Nejasno je kolem odchodu náměstka policejního prezidenta Houby. Podle policejního prezidenta Houba sám požádal o odchod ze služebního poměru, policejní prezident mu to nejprve rozmluvil, pak si to rozmyslel a vyhověl mu. To si snad mohli na vnitru vymyslet lépe. Jasno má jen ministr Pecina: Houba odchází kvůli prachům. To se tak podobá pomluvě, že mu to nebude nikdo věřit, i kdyby to náhodou byla pravda.

Komunisté považují za taktické se tak nějak distancovat od vyvádění rudých extremistů při pietním aktu v Lidicích. Předsedkyně kladenské organizace KSČM Vlčková např. prohlásila: „Tyto radikální skupiny příliš nepodporujeme.“ Což znamená: nikoli příliš, jenom tak akorát.

Předseda KDU-ČSL Svoboda zjevně bude volebním lídrem stranické kandidátky v Praze. Nevím, nakolik to lidovci uvážili, jejich strana má v Praze tradičně dost slabou pozici, a i kdyby TOP 09 celorepublikově do PS neprošla, v Praze Schwarzenberg Svobodu hravě převálcuje, což rozhodně nevylepší Svobodovu pozici.

Tomáš Zahradníček si v MfD naříká, že od listopadu 1989 prochází všechno, co je v rukou státu – zdravotnictví, školství, policie, armáda, soudy, sociální a daňový systém, všechny státní úřady a vládní agentury –, stálou reformou. Jistě, to je základní problém tzv. demokracie. Ale nechť si pan Zahradníček nezoufá. Pokud nám po říjnových volbách bude vládnout trio Paroubek – Rath – Klaus, radikálně se to změní. Proběhne už jen jedna pořádná reforma a pak bude zase na nějakou dobu utrum.

Miroslav Kalousek promluvil v rozhovoru pro MfD mimo jiné na téma nové tváře: „To je zavedené klišé. Samozřejmě, že nějaká průběžná obměna být musí. Ale chtít ve vrcholné politice někoho, kdo tam nikdy nebyl, a tvrdit, že je to daleko lepší než tam mít zkušeného politika, je nesmyl. Asi tak stejný jako jít na operaci žlučníku a chtít být operován novými tvářemi, co nikdy nedržely skalpel v ruce. Já nevím, proč zrovna v politice se lidé domnívají, že noví politici jsou ti nejlepší.“
To je naprosto přesné, a jako dokreslení by bylo možné uvést jeden příklad nové tváře z poslední doby: Jiří Čunek. Jakýsi čtenář na iDnes.cz položil Kalouskovi otázku, kterou papír snese (většina otázek kladených na internetových serverech politikům je té povahy, že je papír nesnese): „Domníváte se, že nepůsobí tragikomicky, když chcete dávat novou tvář pravicově-konzervativní politice jako člověk, který se po listopadu 1989 neživil nikdy jinak než ze státních peněz?“
Když jsem ji četl, hluboce jsem se zastyděl: po roce 1989 jsem byl nejprve dva roky poslancem FS ČSFR, pak jeden rok poradcem premiéra, pak jsem deset let učil na FSV UK a od té doby jsem důchodcem. Když započteme dobu předlistopadovou, tenkrát bylo státní všechno. Takže jsem se taky nikdy neživil jinak než ze státních peněz. Jsem na tom stejně jako pan Kalousek. Jenom kdyby někdo měl drzost mi to vyčítat, můžu ho na rozdíl od pana Kalouska poslat někam.

Páté místo pražské kandidátky ČSSD obsadí Petr Ibl, který za totáče pracoval jako dozorce ve věznici. Myslím, že pražští sociální demokraté měli šťastnou ruku: pokud bude pan Ibl zvolen, může pak s panem Vondruškou vytvořit profesní frakci napříč politickým spektrem.

Na Hradě proběhl protiklausovský happenig za účasti Michala Viewegha, prof. Halíka, M. C. Putny a dalších „aktivistů“. Když někdo chce proti někomu demonstrovat a nemá na to dost lidí, uspořádá happening. Happening je v politice něco jako v astronomii hnědý trpaslík, těleso, které není dost mohutné na to, aby se v jeho nitru spustily termonukleární reakce. To, co se odehrálo na Hradě, byla civilizovaná forma happeningu (na té necivilizované vystrkují např. „aktivisté“ na své okolí holé zadnice). Chápu nespokojenost těch lidí s Klausem, ale takovéhle protesty mají malou cenu, Klausovi příznivci uspořádali zároveň antihappening a sešlo se jich tam víc. Vzhledem k povaze protiklausovského meetingu pojali ten svůj jako antihavlovský, a nedá se říci, že by pro to neměli jakousi oporu v povaze a účastnících toho prvního.
Přitom spor Havel – Klaus je naprosto neplodný, nesmyslný a z hlediska zkoušek, které na naši ubohou zemi čekají, zavádějící a zastaralý. Pokud účastníci opravdu chtějí Klause z Hradu vystrnadit, musely by ty happeningy mít tak říkajíc íránskou sílu, a navíc by měly revoluční povahu také ve špatném slova smyslu, protože ústavním způsobem nám od našeho nynějšího prezidenta může pomoci snad jen milosrdná smrt – samozřejmě přirozená, sešlostí věkem: buď jeho, nebo naše.


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex.cz)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala