Co přinesl den (čtvrtek 11. června)

Co přinesl den (čtvrtek 11. června)

Co přinesl den (čtvrtek 11. června)

Zaječí úmysly Kateřiny Jacques / Oponenti ČSSD, odejděte z politiky! Odejděte z veřejného života! Omluvte se! / Schwarzenberg lídrem TOP 09 / Potřebuje politika nové ideje a nové tváře?



Po Martinu Bursíkovi projevila zaječí úmysly, pokud jde o Stranu zelených, i Kateřina Jacques. Nakonec se rozhodla, že zůstane místopředsedkyní, protože kdyby odešli dva čelní funkcionáři, byla by to pro stranu příliš velká rána (to je sice pravda, ale vzhledem k nynějšímu stavu SZ už na nějaké té ráně nezáleží). Nebude však za stranu kandidovat ve volbách a zjevně do budoucna s nějakým větším angažmá už nepočítá.

Vynořil se pozoruhodný český pseudopolitický problém. Ministr Pecina práskl vedení ČSSD, že v jakési místnosti sousedící s kanceláří bývalého ministra Langra objevil na zdi portrét zakladatele Čeky Dzeržinského. Z toho, co se v novinách píše, šlo o něco jako sklad. Věci se chytil dr. Rath, vysvětlil veřejnosti i Langrovi, kdo Dzeržinský byl, a žádá, aby Langer a) opustil politiku, b) odešel z veřejného života (Co to je – odchod z veřejného života? Napadá mne jedině to, když někdo odejde do kláštera nebo když ho zavřou) a omluvil se. To je stereotypní paroubkovský požadavek. Možná, že by si ČSSD mohla předtisknout do příští volební kampaně plakáty, na nichž by byly tyto tři požadavky (Odejděte z politiky! Odejděte z veřejného života! Omluvte se!) a volné místo pro portrét, kde by se vystřídali všichni jejich oponenti. Od dr. Ratha, který kdysi (ovšemže z hlouposti) pronesl cosi, co se dalo vykládat jako chvála Hitlera, tohle obvinění opravdu sedí. Ivan Langer se brání tím, že obraz na něho ve skladu vypadl ze skříně (v tom jistě nelže) a že tam byl od Grossových nebo Bublanových dob (to je, řekl bych, účelově nepřesné, byl tam nepochybně ještě z doby před listopadem 1989). Pokud Langer nechal portrét ve skladu pověsit, udělal to nepochybně z recese, a dělat kvůli tomu kravál je směšné a politicky po všech stránkách neproduktivní. Měli by se hádat o menší blbiny.

Miroslav Kalousek ohlásil vznik nové strany, složení přípravného výboru i to, že volebním lídrem bude Karel Schwarzenberg. Stalo se tak na tiskové konferenci, které se zúčastnili oba protagonisté nové strany a další čelní představitelé projektu. Kalousek odmítl vyjednávat o „integraci“ se Stranou svobodných občanů, a to je nadějné už proto, že jakákoli integrace s trpaslíky vede do pekla. Spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí je formulována opatrně jako strategické partnerství, nová strana bude mít v každém případě samostatnou kandidátku. Strana zelených se ke Kalouskovu konceptu staví krajně odmítavě, a jak by ne: Kalousek jí definitivně bere půdu pod nohama, protože jí odloudí ty voliče, které v minulých volbách získala nad „patočkovský“ základ a kteří jí otevřely cestu do Parlamentu. Strana zelených byla, pokud jde o politickou stabilitu, dost nešťastný projekt.

V poslední době se hovoří o tom, že česká politika potřebuje nové ideje a nové tváře. To není pravda, nové tváře v nejvyšším patře politiky představují obrovské riziko, případ Čunek mluví za všechno. Potřebujeme tváře, které se jakž takž osvědčily, a aspoň nějaké ideje (největší problém Topolánkovy ODS je, že vzbuzuje podezření, jako by neměla vůbec žádné). O nové straně se vyjádřila kriticky expředsedkyně US Hana Marvanová: „Ti lidé (potenciální středoví voliči –BD–) chtějí něco jiného, novou podobu politiky (nesmysl, všechny pokusy o něco jiného, nového, od Havla až po US, skončily krachem –BD–). Jestli jim tohle může pan Kalousek, jeden z největších politických pragmatiků, nabídnout, si nejsem jistá.“ Věrohodnost charakteristiky pana Kalouska je relativizována tím, že ji pronesl jeden z největších politických chaotů české polistopadové politické scény.

Podle posledního průzkumu agentury Median vede v preferencích pro volby do PS ČSSD s 36 % nad ODS s 28 %. Tato zpráva proběhla ve středu internetovými servery, ve čtvrtek se objevila v papírových. Je třeba jen dodat, že průzkum byl pořizován v květnu, přičemž na konci května se dost radikálně proměnily preference pro volby do Evropského parlamentu a pak přišly volby, které ODS výrazně vyhrála. Květnový výsledek agentury Median je překonaný, a jediným důsledkem jeho zveřejnění, pokud je tak děje bez patřičného komentáře, bude, že ovlivní další průzkumy, které budou pořizovány už po volbách do EP.

Petr Pithart zveřejnil v příloze Práva Salon úryvek ze svého spisu Devětaosmdesátý (jsou to jakési jeho politické paměti z té doby). To, co se tam píše, by stálo za samostatný komentář, doufám, že se k tomu ještě dostanu.

Noviny jsou plné zpráv o tom, že někteří členové delegace evropských politiků do pásma Gazy, kterou vedl předseda PS Vlček, jednala s teroristy z Hamásu. Zejména se mluví o místopředsedkyni Evropského parlamentu Morgantiniové. Jedině v LN uvedli, že ta paní byla do EP zvolena za extremistickou italskou komunistickou stranu. Vlčkovi ovšem na setkání s Hamásem dezertovali i dva poslanci, exministr Kavan a exposlanec Laštůvka. Má smůlu.

Taktéž v LN uvádějí, že za spektakulárním zásahem, proti extremistům (jeho důsledkem bylo, že se zase pořádně zviditelnili) je nový Pecinův náměstek Komorous. Hodlá policie ČR dělat extremistům předvolební kampaň zdarma, nebo je to jen rozcvička na to, co přijde po volbách, za Paroubka?

AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala