Co přinesl den (středa 10. června)

Co přinesl den (středa 10. června)

Co přinesl den (středa 10. června)

Jak se dají nálady překonávat právními nástroji? Když nebudeš dost veselý, dostaneš přes držku. / Až budou do Bartolomějské svážet hlasatele ušlechtilých myšlenek... / Horní patro KDU-ČSL na odchodu

Jak se dají nálady překonávat právními nástroji? Když nebudeš dost veselý, dostaneš přes držku. / Až budou do Bartolomějské svážet hlasatele ušlechtilých myšlenek... / Horní patro KDU-ČSL na odchodu / Sympatizanti nebožek ODA a US-DEU neměli na vybranou

Čelní čeští politici (včetně komunistů) a exprezident Havel podepsali dohodu o společném boji proti extremismu a rasismu. Inicioval ji ministr Kocáb. Zavázali se nezneužívat těchto témat k předvolebnímu boji (to chci vidět, Paroubek bude zneužívat všechno, co mu přijde pod ruku) a vyzvali státní správu k účinnému „používání všech dostupných právních nástrojů k překonání podobných nálad“. Jak se dají nálady překonávat právními nástroji? Trošku zjednodušený příklad: když nebudeš náležitě veselý, dostaneš přes držku. To tu už bylo. Ve skutečnosti se ty „nálady“ dají překonávat jen účinnou, pozitivní praktickou politikou, a v té souvislosti je třeba říci, co konkrétně se má dělat. Na tom by se ale taková síla potentátů asi už neshodla. Klaus ústy svého mluvčího označil iniciativu za prázdné gesto, alibismus, formalitu, výstřel do tmy. Má pravdu do slova a do písmene.

Zároveň policie ČR rozehrála spektakulární akci, během níž mj. zadržela deset extremistů, zjevně většinou členů „radikálních“ hudebních skupin a sympatizantů Dělnické strany. Jsou podezřelí z propagace a podpory hnutí směřujícího k potlačování práv a svobod člověka. Chápu, že vyvádění těch lidí je pobuřující, jenže zrovna třeba potíž s Dělnickou stranou je, že se chytila problému, s nímž si česká politická reprezentace neví rady, a tak vydává jalové všeobsáhlé deklarace. A kromě toho, akce tohoto typu ve mně vzbuzují jisté obavy. Nikoli obsahem, ale formou. Svážení do Bartolomějské znám z vlastní zkušenosti. Jistě, teď jde o lidi, s nimiž ani náhodou nemohu souhlasit a kteří se svými názory nemají v civilizované společnosti co pohledávat. Ale nezmění, tj. nerozšíří se například účelově, až se Paroubek ujme moci, pojetí toho, kdo je a kdo není extremista? Dnešní Paroubkův článek v Právu v tom směru leccos napovídá. A pak se mnozí hlasatelé ušlechtilých myšlenek budou možná divit, co to vlastně rozjeli, protože do Bartolomějské budou už zase vozit je. A zdůrazňuji, samozřejmě to nebude žádný „návrat komunismu“. Jenom návrat k prastarým, osvědčeným metodám.

Zdá se, že s Kalouskem odejde z KDU-ČSL dosti slušné množství lidí, kteří se pohybují v horním patře stranické struktury. Není divu, když se nynější předseda rozhodl využít situace a vypořádat se s názorovým křídlem, které tvořilo přinejmenším pár let významnou součást strany. Je to řešení nestandardní a nelze je srovnávat s tím, co se dělo při Bartončíkově odchodu – tehdy se lidovci rozcházeli se svou minulostí z let 1948-89. Svobodovi se nejspíš podaří udržet KDU-ČSL při parlamentním životě, je ovšem otázka, zda cena, kterou za to platí, není příliš vysoká.

Prozatímní šéf zelených Liška řekl v rozhovoru pro Právo, že Kalouskova strana TOP 09 (nemohu si znovu odpustit poznámku, že jméno je poněkud pitomé) „je jen marketingový trik na voliče, které má jejich hlas přivést ještě před volbami nebo hned po nich do ODS“. To je hodně účelový a zlomyslný výklad a je těžké ubránit se dojmu, že důvod, proč to říká, je obava o hlasy, které by mohla nová strana zeleným přetáhnout. Zelené jistě volila i řada sympatizantů nebožek ODA a US-DEU, protože neměli na vybranou. ODS a lidovce volit nemohli a levici volit nechtěli. Zelení pro ně ovšem byli východiskem z nouze. Tím by byl osud strany zpečetěn. Liška si taky vymyslil pro Bursíka zvláštní poctu: měl by být po Špidlově vzoru vystřelen do oblačných bruselských výšin. Bohužel, SZ v nynějším zbědovaném stavu nemá k dispozici spolehlivý nosič, který by tam expředsedu dopravil.

V průběhu voleb do Evropského parlamentu projevila známky života řada trpasličích stran. Většinou pravicových, pár zelených. Levice je jako obvykle integrována, pravice se jako obvykle integrovat teprve bude. Jiří Hanák se v Právu oprávněně domnívá, že bude sranda, mně, protože se na věc dívám z jiné perspektivy, zároveň běhá mráz po zádech.

Poslanecká sněmovna schválila protikuřácký zákon. Zákon ukládá provozovatelům restaurací povinnost označit podnik tak, aby bylo zjevné, zda jde o restauraci kuřáckou nebo nekuřáckou. Škoda že zákon zároveň nevyšel vstříc abstinentům v tom, že by stanovil povinnost uvést, zda jde o restauraci alkoholickou nebo nealkoholickou.


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala