Co přinesl den (úterý 9. června)

Co přinesl den (úterý 9. června)

Co přinesl den (úterý 9. června)

Zelený trpaslík ve vesmíru pomalounku chladne / Podle Klause voliči „vyvažovali“ / Kalouskův TOP 09 do sněmovny jen vlastními silami / Paroubek věří průzkumům jak eskymácký náčelník svému šamanovi

/ V podstatě jsou jen dvě ODS

V důsledku volební katastrofy, která postihla zelené, rezignoval na svou funkci předseda Bursík. Nehodlá ani kandidovat na dalším sjezdu strany. Zřejmě tuší, že s ní je tak jako tak konec, přesněji řečeno, že se vrátí do Oortova oblaku malých mimoparlamentních stran, kde může v pohodě existovat – abych použil zase jiný astronomický příměr – další desítky miliard let jako zelený trpaslík, který pomalounku chladne. Je to osud všech stran inspirovaných Václavem Havlem; stran, které považují ideu za důležitější než organizaci.


Přesto by bylo nespravedlivé, když už člověk píše politický nekrolog, neuznat nebožtíkovy zásluhy. Podařilo se mu proměnit malé, nevábné společenství ekologických fanatiků ve volitelnou parlamentní stranu, podílet se na vládní koalici jako v podstatě loajální partner a prosadit zároveň aspoň část svého programu. Kuchtové, Zubové a Jakubkové se musel zbavit, jejich cílem nebyla názorová pluralita, ale odstranění Bursíkova vedení a politická reorientace na opoziční ČSSD. Zejména jednání obou poslankyň je třeba považovat za politicky i lidsky vadné. Včetně založení Demokratické strany zelených, jejímž jediným cílem bylo srazit SZ do politického podsvětí, což se už v podstatě podařilo. Materiál, z něhož byla strana uhňácána, byl bohužel příliš heterogenní, což je u malých politických těles vždycky větší problém než u velkých, protože, jak dá rozum, mají menší gravitaci. A tak se Bursíkova zelená planetka nakonec rozpadla. Nemyslím si, že by se byl Bursík předvedl jako neschopný politik: bylo to tak půl na půl.

Václav Klaus hodnotil výsledky voleb. Prezident má pro ně své vysvětlení: voliči vyvažovali. „Většinou voliči vyvažují, takže když jednou potrestají jednu stranu, tak podruhé jí chtějí přidat.“ Takže žádný úspěch nenáviděné ODS, kdepak, jen vyvažování. A dále: „Pokusy několika malých seskupení shromážděných kolem jedné dvou osob nemají šanci. Je to jasný návod do jakýchkoli dalších voleb.“ Ano, smysl má jen pokus velkého seskupení soustředěného kolem jedné osoby. Zdá se, že Klausův čas už vypršel, podobně jako ten Zemanův.

Vypadá to, že Karel Schwarzenberg přes propad Strany zelených nehodlá spolupracovat s Kalouskem na projektu TOP 09. A ODS nehodlá uzavřít s TOP 09 volební koalici. Tím se Kalouskovy výhledy na volební úspěch dosti snížily, potřeboval by oslovit ty voliče, kteří dříve dávali svůj hlas ODA a pak Unii svobody, a teď znechuceni nechodí k volbám. ODS bude s Kalouskem ráda spolupracovat, ale ten se musí předtím vlastními silami dostat do Poslanecké sněmovny. To je ovšem úkol jako z pohádky.

Advokát Ludmily Brožové-Polednové, která byla odsouzena za spoluúčast na vraždě Milady Horákové, žádá o přerušení trestu pro svou klientku. Brožové-Polednové je 87 let.

„Měli jsme nejlepší kampaň, ale naši voliči nepřišli,“ prohlásil volební šéfmanažer ČSSDD Tvrdík. To je podobné, jako když hospodyně řekne: „Upekla jsem nejlepší buchty, ale nikomu nechutnaly.“

Jiří Paroubek je člověk mnoha možností. Hlavně mu dvakrát moc nezáleží na tom, co zrovna řekne, a věří průzkumům veřejného mínění (hlavně těm, co si nechá sám udělat) jako eskymácký náčelník svému šamanovi. Jeho prý hodnotí kladně 46 % lidí, kdežto Topolánka 31 %. „Fenomén vajíčka“ prý znemožnil věcnou, programovou diskusi (nevím, jak fenomén vajíčka ovlivnil billboardy ČSSD a vystoupení představitelů strany v médiích). Ústředním volebním tématem podzimních voleb do PS bude pro sociální demokraty řešení nezaměstnanosti a boj proti krizi (tomu nevěřím, ústředním tématem bude boj proti ODS). Předseda ČSSD se také ostře ohrazuje proti tomu, aby byl nazýván papalášem, ten titul patří daleko spíše Topolánkovi a Langrovi. Podle funkcionářů ČSSD má kampaň před volbami do PS probíhat „celé léto“. Ježíši Kriste, čekal jsem, že aspoň o prázdninách si dají pohov a začnou zase blbnout až v září.

Podle Roberta Čásenského (MfD) si Topolánek bude muset místo démonizace Paroubka najít pořádná témata („strašák Paroubek“ se může předsedovi ODS vymstít). Bylo by nicméně dobré, kdyby si voliči uvědomili, že Paroubek je velmi nebezpečný politik a může české společnosti do budoucna pořádně zavařit. (Samozřejmě by měl Topolánek taky předvést, že je lepší a v čem).

V Lidových novinách zase píše Zbyněk Petráček, že jde o to, která ODS vyrukuje do říjnových voleb. „Bude to ODS opírající se o jistoty svého programu a o lidi typu Evžena Tošenovského? Nebo ODS marketingových odborníků a šíbrů ve špičatých botách?“ Otázka zní jinak. V podstatě jsou jen dvě ODS, které mohou vyrukovat do voleb: buď ODS Václava Klause, nebo ODS Mirka Topolánka.

Dále v LN píší, že podpora výrazných osobností české politiky, Havla, Klause a Zemana, podporovaným spíše uškodila. Jenže není to spíš naopak? Není to tak, že „osobnosti“ se zbytnělým egem si vybírají strany – nedochůdčata, na nichž je zjevné, že by nebylo obtížné jimi manipulovat a sekýrovat je?

AUTOR JE POLITOLOG



Související články:

Nekrolog Martina Bursíka
Miroslav Cvrček: NEKROLOG MARTINA BURSÍKA (Reflex online, 9. 6. 2009)
Politik Martin Bursík zemřel na vrcholu sil. Byl vpravo i vlevo. Byl rozumný i zákeřný. Byl slušný i vulgární. Byl sjednocující i dělící. Svou smrtí rozradostnil levici i pravici. Pozůstalý Mirek Topolánek bude (asi) vzpomínat.
Petr Holec: REQUIEM ZA BURSÍKA
(Reflex online, 9. 6. 2009)
Bursíkův problém byl, že nikdy doopravdy nepatřil k zeleným. Být zelený znamená mít v očích spasitelské poslání, nebo v případně žen aspoň neoholené podpaží.



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala