Co přinesl den (středa 3. června)

Co přinesl den (středa 3. června)

Co přinesl den (středa 3. června)

Dokument o procesu s Miladou Horákovou je podle Filipa neobjektivní a poškozuje stranu před volbami / Kateřina Jacques – se slepicí na hlavě ve společnosti dalajlamy

Snížení mandatorních výdajů jen přes mrtvoly / Předvolební atmosféra houstne / Kateřina Jacques – se slepicí na hlavě ve společnosti dalajlamy / Kandidát Libertas.cz zasadí Fischerově vládě smrtící úder / Zneklidňující zprávy o bleskovém vzestupu Jiřího Komorouse / Dokument o procesu s Miladou Horákovou je podle Filipa neobjektivní a poškozuje stranu před volbami

Ministr financí Janota přišel s návrhem čelit příliš velkému schodku v rozpočtu plošným snížením mandatorních výdajů: důchodů (jde o zmrazení, nikoli o snížení), přídavků na děti, rodičovských příspěvků atd. Jak ČSSD, tak ODS dává halasně najevo, že něco podobného lze prosadit jen přes jejich mrtvoly. Výhoda této vlády je, že může navrhnout cokoli. Nevýhoda, že prosadit nemůže prakticky nic.

Právo přineslo plastickou a zjevně zcela objektivní informaci o mítinku ČSSD v Brně. Zatímco tři vrhači vajíček byli promptně zadrženi a dva z nich obviněni z výtržnictví (třetího, nezletilého, obvinění údajně čeká), agresivním příznivcům ČSSD se zatím nestalo nic. Mítink byl zřejmě výrazně klidnější než ten v Praze, stejně i středeční v Olomouci, kde se Paroubek (na rozdíl od toho brněnského) zúčastnil a vajíčka nelétala. Předseda ČSSD se dožadoval zásahu proti protestujícím, kteří pískali (což trochu připomíná někdejší slavný prvomájový mítink KSČM, na němž se předseda Grebeníček úspěšně dožadoval policejního zásahu proti Janu Šináglovi, který ovšem nepískal, jen mluvil), policie prý však tentokrát neuposlechla. Paroubek varuje, že ODS, tj. Topolánek s Langrem, chystají provokaci, při níž má být na mítinku ČSSD zraněn člověk (zřejmě svého druhu ohlas na akci Zifčák). Jakýsi odpůrce ČSSD prý napadl sociálně demokratickou starostku Moravan u Brna, která musela být hospitalizována. Atmosféra houstne, poslední velký mítink má ČSSD ve čtvrtek na severní Moravě. Těžko se zbavit dojmu, že se Paroubek pokouší na poslední chvíli ze všech sil dohnat ztrátu v preferencích. Působí to dost úděsně. Pan Paroubek je muž neomezených schopností, jde z něho strach.

Jinou, přívětivější formu sebeprezentace volí Strana zelených. Kateřina Jacques vystavuje na Facebooku fotografie, na nichž je se slepicí na hlavě nebo ve společnosti dalajlámy. Nejlepší by bylo: se slepicí na hlavě ve společnosti dalajlamy.

Kandidát Libertas.cz Jan Schwippel zasadí Fischerově vládě smrtící úder: nebude hlasovat pro vyslovení důvěry. Pan Schwippel by si asi měl zvyknout na novou situaci: doba jeho slávy je ta tam, už je zase jen politická nula.

Možná slyším trávu růst, ale zejména v souvislosti s divokým vystupováním Jiřího Paroubka mne poněkud zneklidňují zprávy o bleskovém vzestupu Jiřího Komorouse. Z poradce se stal prvním náměstkem ministra vnitra s kompetencí přes policii a teď navíc velí nové protiextremistické skupině. Do budoucna záleží na tom, kdo všechno bude spadat pod pojem „extremisté“. Kdyby se toto označení používalo např. už před listopadem 1989, vešel by se pod něj celý disent.

Předseda KSČM si stěžuje na to, že filmový dokument o procesu s Miladou Horákovou, který teď na pokračování vysílá ČT , není historicky objektivní a poškozuje stranu před volbami. Filip prohlásil, že ČT přiživuje hodnocení minulosti „naprosto primitivním antikomunismem“. Zřejmě existuje, soudě podle slov pana Filipa, i antikomunismus neprimitivní, inteligentní. Zajímalo by mne, jak v jeho představách vypadá.

Když už se českým historikům bohužel nedá zabránit, aby psali o historii, neměli by aspoň psát o politice. Historik Jan Dobeš píše v dnešních Lidových novinách v souvislosti s vajíčkovými útoky mimo jiné: „Vzniká dojem, že levicový koncept není legitimní součástí společenského diskursu, ale pouze soubor několika dutých hesel, jejichž pomocí se chce skupina demagogů dostat k moci…“ Ten člověk se mýlí: dojem není, že by levicový koncept nebyl legitimní součástí společenského diskursu, nýbrž že Jiří Paroubek není legitimní součástí společenského diskursu.


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala