Co přinesl den (pondělí 1. června)

Co přinesl den (pondělí 1. června)

Co přinesl den (pondělí 1. června)

Bratři a sestry, jsme strana vnitřní disciplíny / Sudetoněmecký problém je dokonale zameten pod koberec / Tenkrát bylo vraždit správné / Ministr Pecina by chtěl úkolovat nejen policii

Bratři a sestry, jsme strana vnitřní disciplíny / Rozvinutí transparentu není přece narušení shromažďovacího práva / Sudetoněmecký problém je dokonale zameten pod koberec / Co napovídají výsledky průzkumů / Tenkrát bylo vraždit správné / Ministr Pecina by chtěl úkolovat nejen policii

Zaujala mne některá vyjádření nově zvoleného lidoveckého předsedy: volbě předcházela demokratická diskuse, teď je odvoleno a nastává čas jednoty. Každý, kdo se svým postojem a hlasováním rozešel s lidovou stranou, tak už v ní fakticky není. Sami nebudeme nikoho vylučovat, ale návrat zpátky je jen za cenu sebereflexe. Strana bude mluvit jedním hlasem, a kdo bude říkat něco jiného, sám sebe vyloučí. Svobodův tým má totiž „mandát jako řemen“. Jsme křesťanská strana, strana vnitřní disciplíny. Nejblíže jsou nám lidé, kteří se živí poctivou prací(!). Kalouskův odchod ze strany je morální zrada. Takže: Pozor, bratři a sestry! Velký bratr se dívá! Sjezd skončil „tradičně zpěvem Svatováclavského chorálu“. Skoro bych řekl, že po těch slovech si měli zanotovat spíš „Kdož jsú Boží bojovníci“.

Policejní těžkooděnci zasáhli proti demonstrantům, kteří rozvinuli nesouhlasný transparent v prostoru vyhrazeném pro demonstraci extremistické Dělnické strany. Důvodem zásahu bylo údajně porušení shromažďovacího zákona. Podle toho by byli měli tuplem zasáhnout proti demonstrujícím na volebních mítincích ČSSD, kde létala vajíčka. Praxe by se měla nějak sjednotit: rozvinutí transparentu přece není žádné narušení shromažďovacího práva.

V Augsburgu proběhly Sudetoněmecké dny. Český tisk shromáždění v podstatě nevěnuje žádnou pozornost. V Právu citují bavorského premiéra Seehofera, který chce navštívit Prahu v doprovodu představitelů odsunutých, a mluvčího Posselta, který ocenil Schwarzenberga, Ondřeje Lišku a Cyrila Svobodu za ochotu věnovat se společným dějinám. Budou se teď jmenovaní distancovat? Asi ne, jde přece o epizodní záležitost. Sudetoněmecký problém je dokonale zameten pod koberec.

A teď něco průzkumů veřejného mínění: podle agentury Median (ta průzkum vypracovala pro MfD) většina (přes dvě třetiny) lidí nesympatizuje ani s vrhači vajec, ani s postiženými. Parobek má sympatie 16 %, vrhači 17 %. Polovina lidí si myslí, že útoky volby nijak neovlivní. Tomu napovídají i výsledky průzkumu STEM (jde o volební model, bez započtení těch, co k volbám nechtějí přijít nebo neuvedli konkrétní stranu) pro Českou televizi pořízeného 27. a 28. května (takže už mohl být aspoň částečně ovlivněn i vaječným atakem u Anděla): ODS by získala přes 29 %, ČSSD necelých 23, komunisté 14,6 a lidovci 7. Žádná jiná strana by se do EP už nedostala, kolem 3 % mají Nezávislí, zelení a Bobošíkové Suverenita. Výsledek je lehce deformován tím, že podle něj by se volební účast měla pohybovat kolem 60 %, což považuje za vyloučené i ředitel STEM Hartl (v ČT sám odhadl podstatně realističtějších 35 %). Podle preferencí by ODS získala 22 %, ČSSD 18 % (a výrazně by si pohoršila, ještě před týdnem přesvědčivě vedla). Televize uvedla ještě průzkum agentury SC&C, jehož výsledky jsou dosti podobné (ODS 31,7, ČSSD 27,3, KSČM 11,4, KDU-ČSL 6,5). Zdá se, že ODS si nesmírně pomohla tím, že ji Paroubek svrhl. Měl to nejspíš zařídit tak, aby svržená vláda zůstala ve funkci až do voleb. Pokud by ODS volby do EP přesvědčivě vyhrála, změní to dost výrazně politickou situaci před volbami.

Policie ČR vypátrala dva muže, kteří se bezprostředně po válce podíleli na ohavných masakrech německých civilistů v Postoloprtech. Nebylo to asi moc pracné, minimálně jeden z nich je jmenován v knížce Tomáše Staňka „Perzekuce 1945“, kde je taky to, co se dělo v Postoloprtech, poměrně zevrubně popsáno. Vyšetřování si vyžádalo na počátku roku 2007 bavorské státní zastupitelství, policii ČR se do toho moc nechtělo, trochu ji chápu, věc je podle platných českých zákonů přinejmenším promlčena, ne-li ospravedlněna, a oni mají dost starostí se živými kriminálníky (oba viníci jsou pochopitelně dávno po smrti). Kriminalista, který případ vyšetřoval, byl ovšem podle toho, co řekl serveru Aktuálně.cz, po prostudování případu upřímně otřesen (je smutné, jak málo se o těch věcech ví). Město hodlá vybudovat jakýsi památník, vzhledem k tomu, že v něm asi bydlí spousta potomků těch, co si tam v pětačtyřicátém přišli na své, nebude to jednoduché – vypadá to na to, že tam bude vztyčen památník všem zavražděným ve všech válkách a revolucích, s dovětkem, že tenkrát bylo vraždit správné, kdežto dneska už ne.

Jan Ruml se v Lidových novinách ostře ohradil proti tomu, že ministr Pecina jednak přirovnal vajíčkový útok na činovníky ČSSD k nacistickým akcím a jednak se pokusil úkolovat policii (měla by na akcích ČSSD zasahovat důsledněji). Označil jeho postup za protizákonný a nepochybně ví, o čem mluví. Jen bych chtěl připomenout, že podle toho, co uvedli v sobotním Právu, Pecina mluvil nejen o policii, ale i o „dalších orgánech činných v trestním řízení“ (s tím, že „předpokládá, že budou adekvátně reagovat“). Ty další orgány jsou, pokud se nemýlím, státní zastupitelství a soudy. Pokud ho citovali správně, je to něco docela neuvěřitelného. Neměl by ten člověk odstoupit?

AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala