Co přinesl den (pondělí 25. května)

Co přinesl den (pondělí 25. května)

Co přinesl den (pondělí 25. května)

Lidé by zřejmě chtěli, aby jim doma vládli Paroubkovi socialisté (budou rozdávat) a v Bruselu je reprezentovala Topolánkova ODS (Topolánek jim přece jen připadá víc salonfähig).



Je pozoruhodné, i když nesnadno vysvětlitelné, že preference stran ve vztahu k volbám do Evropského parlamentu se výrazně liší od preferencí „všeobecně“. Náskok ČSSD byl už před pár týdny výrazně menší než v průzkumech veřejného mínění, které se k volbám do EP nevztahovaly, a podle nejnovějšího průzkumu CVVM dokonce ODS s obrovským náskokem vede (36,5 ku 28 %). Průzkum jinak vypadá věrohodně (pětiprocentní hranici by překročily všechny parlamentní strany, i když lidovci a zelení jen těsně, z neparlamentních by nejlépe dopadla Suverenita europoslankyně Bobošíkové, ovšem s pouhými 2 %. Problém může být v tom, že vychází 40 % voličská účast, což je, řekl bych, velmi nadsazené. V tak veliký náskok ODS nevěřím, ale přesto: lidé by zřejmě chtěli, aby jim doma vládli Paroubkovi socialisté (budou rozdávat) a v Bruselu je reprezentovala Topolánkova ODS (Topolánek jim přece jen připadá víc salonfähig). Česká společnost je v pozoruhodně schizofrenním rozpoložení: bylo by dobré rozhodnout se pro jedny, nebo pro druhé.

Vajíčkové ataky na Paroubka pokračují, další proběhl v Litoměřicích, žádné vajíčko nezasáhlo cíl. Předseda ČSSD prý (podle serveru Týden.cz) na vrhače rozhořčeně volal: „Ubožáku, že se nestydíš!“ (Předtím prý zaznělo z reproduktoru ještě: „Jseš debil!“) To je krajně nešťastná reakce, vrhači vidí, že jejich akce má úspěch, Paroubek je bez sebe.
AUTOR JE POLITOLOG




Co si o házení vejci (rajčaty atp.) po politicích myslíte vy? Hlasujte v ANKETĚ.


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala