Co přinesl den (středa 20. května)

Co přinesl den (středa 20. května)

Co přinesl den (středa 20. května)

Havel s cejchem obávaného spojence / Pitomé průzkumy bez významu / ODS může být taky v opozici / „Světoví vědci (resp. generálové) za mír“ / Ať ten palác nevypadá jako vězení / Kalouskův nadlidský úkol



Neohrabané Havlovo vyjádření k problémům automobilové výroby v ČR dalo šanci sociálním demokratům. Kámen úrazu je samozřejmě v tom, že se Havel před časem kriticky vyjádřil k tomu, jak Paroubek odpálil Topolánkovu vládu, a teď podpořil Bursíkovy zelené proti paroubkovské potěmkiádě („Demokratická strana zelených“ lobbisty Soukupa s přeběhlicemi Zubovou a Jakubkovou). Sociálně demokratičtí papaláši přitom zatím zacházejí s exprezidentem v rukavičkách (Paroubek hovoří o jeho „bývalém mravním kreditu“, hejtman Rath uznává, že Havel chtěl upozornit na nebezpečí postmoderní doby s jejím kultem produkce za každou cenu, ale podotýká, že se to nedá řešit urážkou jednoho výrobce automobilů z mnoha set, co jich na světě existují, na tom bohužel něco je). Havel tak opět činem potvrdil, že se oprávněně těší pověsti obávaného spojence.

Podle – na bývalé vládní koalici zcela nezávislé – agentury STEM je pro většinu Čechů Jan Fischer dobrý premiér. Splňuje totiž všechny podstatné podmínky: je v úřadu jen dvanáct dní a nestačil tedy zatím vůbec nic udělat (podle většiny Čechů je nejlepším premiérem ten, který nedělá vůbec nic), je odborník (tj. zatím se neušpinil politikou, tj. tou polistopadovou; členství v KSČ se nepočítá, tam museli všichni, kdo chtěli tenkrát nebo později něco znamenat, dnes to opravdu skoro tak vypadá). Jeho slabinou je, že není doložena spolupráce s StB, to by byl české veřejnosti ještě sympatičtější. Nevím, jaký mají smysl takovéhle pitomé průzkumy. Nechci vylučovat, že pan Fischer ve své funkci obstojí, problém je, že to teď vypadá, jako by to musel udělat navzdory svým nynějším sympatizantům.

Podle téže – na někdejší vládní koalici ani náhodou nezávislé – agentury STEM klesají sice velkým stranám preference, ale ČSSD méně než ODS. Takže dnes by mohla ČSSD vytvořit koalici s ODS, s malými stranami nebo vládnout menšinově s podporou KSČM (v tzv. tajné koalici), kdežto ODS by mohla vytvořit koalici jen s ČSSD (ani s komunisty by nemohla, i kdyby chtěla, nestačilo by to). V takové situaci by bylo velmi dobré, kdyby ODS nezapomněla na to, že může být taky v opozici.

Na Pražském hradě dnes proběhne summit EU–Čína. Za předsednickou zemi, ČR, ho bude řídit prezident Klaus. Je to významná akce, ale nikoli zase tak až moc. To je příležitost zviditelnit se, zdalipak ji prezident-disident využije?

Právo přináší zprávu o iniciativě amerických a ruských (nikoli ruských a amerických) vědců, kteří v rámci družby vypracovali zprávu o tom, že americký protiraketový systém, který má být využit v Polsku a ČR, je proti íránským střelám neúčinný. Jde nepochybně o variantu iniciativy „světoví vědci (resp. generálové) za mír“, jaké známe z osmdesátých let. Tenkrát jsme museli držet hubu, teď si z toho smíme dělat legraci aspoň na Internetu, pak že se svět pomalu nemění k lepšímu. Ti šašci by se měli pojmenovat nějak jako „dviženije Gerta Bastiana“ (narážím na známého německého bojovníka za mír ve službách KGB, který ve chvíli malověrnosti po rozkolísání ruského impéria spáchal sebevraždu poté, co zavraždil svou pitomou životní družku Petru Kelly, jež mu ve věci boje za mír a KGB naletěla).

Metroprojekt, firma zatížená svým základním posláním, hodlá z Platnéřské ulice probourat obrovskou díru do objektu Klementina, aby byl lépe využitelný pro účely moderního knihovnictví. Vedoucí magistrátních památkářů Kněžínek se vyjádřil diplomaticky (osobně se mu to nezdá, ale „prostor je třeba otevřít, ať jde o sebehodnotnější palác, pořád to vypadá jako vězení“). Jako další je nepochybně na řadě Daliborka, ta nejen vypadá jako vězení, ale taky opravdu vězením byla.

Topolánek pokračuje v obviňování „lobbistů“, kteří svrhli jeho vládu. V LN mu to otloukají o hlavu. Pro lidi, kteří jako já sledují události z odstupu, je věc jasná: Topolánkovu vládu svrhli dva lobbisté: Paroubek s Klausem.

Miroslav Kalousek je prý už rozhodnut opustit KDU-ČSL a pokusit se případně o založení nové konzervativní strany. Kalousek je na rozdíl od různých mamlasů, kteří se v minulosti angažovali na poli „integrace pravice“, schopný manažer. Problém je v tom, že, pokud se mu jeho záměr povede, odebere část hlasů KDU-ČSL a část hlasů ODS. Aby se to vyplatilo, musí přitáhnout ještě větší část hlasů otrávených, kteří za současné situace nechtějí volit. A musí se ubránit projevům smrtící přízně Václava Havla. Obojí dohromady je nadlidský úkol.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala