Co přinesl den (pondělí 18. května)

Co přinesl den (pondělí 18. května)

Co přinesl den (pondělí 18. května)

Vstřícné otázky pro Václava Klause / Udělá prezident z ODS betlém? / Nová disciplína – hod vejcem na Jiřího Paroubka / Miloš Zeman má nového „přítele“



Velkou pozornost vzbudil rozhovor s Václavem Klausem, který vyšel v Lidových novinách. Prezident dostal poměrně velký prostor (dvě stránky), ti, co rozhovor pořizovali (Daniel Kaiser a Martin Weiss), se chovali mírně řečeno vstřícně (úslužné otázky typu „v kavárenských kruzích býváte označován za agenta KGB“, přitom šlo o jeden podepsaný článek v Respektu; různé přihrávky, např. o tom, že bývalý ministr Langer dal údajně prezidenta odposlouchávat). Dokud dělala rozhovory pro LN Renata Kalenská, nebylo by něco podobného možné (Klaus by v takovém případě LN nejspíš rozhovor nedal, ale i Viliam Buchert v MfD by nepochybně předvedl profesionálnější výkon než oba pánové, takže prezident by neměl zase až tak na vybranou). Vzhledem k tomu, že na stránce před rozhovorem vyšel ještě komentář Petra Koláře, dávající Klausovi za pravdu, mohl by čtenář na chvilku nabýt falešný dojem, že se mění poslání listu.

Exministr Langer Klausovi poněkud plačtivě vyčítá nevděk: „Ubližuje těm, kteří dělali všechno pro to, aby byl dvakrát zvolen prezidentem, a pomlouvá je.“ Ve skutečnosti oni sami projevili slabost, nedokázali se neúspěšného předsedy rázně a včas zbavit. Kdyby byli schopni to udělat hned po prohraných volbách v roce 2002, nemuseli by teď plakat nad rozlitým mlékem. Měli počítat s tím, že se Klaus se svým parádním a ohleduplným odstavením na Hrad nesmíří a bude se jim plést do politiky, jak to jen půjde. Bohužel na důraznou distanci zatím neměli (jsou ideologicky málo produktivní). Měli by s tím něco dělat, jinak jim Klaus za činné spolupráce své tiskové lobby v dohledné době udělá ze strany betlém.

V Plzni se konal další útok vejci na Jiřího Paroubka. Vrhači byli tentokrát dva, zjevně se netrefili. Možná proto předseda ČSSD tentokrát nemluvil o prasatech, ale vyjádřil se jen s despektem o jejich schopnostech v disciplíně. Vypadá to trochu přiměřeněji.

Zeman si našel nového poradce. Je jím bývalý plukovník ČSLA Zdeněk Zbytek, který údajně ještě v prosinci 1989 naznačoval na sjezdu „zemědělců“, že vytáhne na Prahu s tanky (musel by je před sebou tlačit, protože by mu do nich nikdo nesedl; režim byl v troskách, jeho lampasáčtí podřízení by se báli si do nich sednout a na záklaďáky už vůbec nebyl spoleh). V současné době už nebojuje proti kontrarevoluci, ale proti kůrovci na Šumavě, je to bezpečnější. Zeman v odpovědi na kritické reakce parafrázoval Adama Michnika: „Nebyl jsem s vámi zbabělý před listopadem 1989, nebudu s vámi statečný teď.“ Jenže vybírat si poradce tohoto typu není ani zbabělost, ani statečnost, nýbrž prostě blbost. Pan Zeman si to ovšem může dovolit, už na něm totiž dvakrát moc nezáleží.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala