Co přinesl den (středa 13. května)

Co přinesl den (středa 13. května)

Co přinesl den (středa 13. května)

Hájek bojuje z Hradu proti darwinismu / V OSN zasedají farmáři s čuňaty / ČSSD ustupuje od divokých „protikrizových“ opatření / Poplatky opět na scéně / Jak je vnímána katolická církev? / Relikty ruského imperialismu

Klaus dokáže jednat pragmaticky / ČSSD ustupuje od divokých „protikrizových“ opatření / Poplatky opět na scéně / Jak je vnímána katolická církev? / Překvapivá rozhodnutí ministra vnitra / Relikty ruského imperialismu / Politický lobbismus v žurnalistice / Má ČSSD lepší řešení než primátorka Řápková? / Hájek bojuje z Hradu proti darwinismu / V OSN zasedají farmáři s čuňaty

Václav Klaus se s premiérem Fischerem a ministrem zahraničí Kohoutem dohodl na tom, že červnový summit EU bude řídit premiér. Setkání na Hradě bylo věnováno zahraniční politice, zřejmě tedy jednak účastníci nalezli v něčem společnou řeč a jednak Klaus nazřel, že proti jeho předsedání summitu je v Bruselu takový odpor, že by to, co by zviditelněním vyzískal, nestálo za to, co by jako čelný představitel ČR ztratil. Klaus dokáže jednat pragmaticky, hlavně tenkrát, když pozná, že mu nic jiného nezbývá.

Pod hrozbou neúměrného deficitu státního rozpočtu ČSSD prozatím ustoupila od některých svých divokých „protikrizových“ opatření (třináctý důchod, snížení sazeb DPH a zvýšení daní pro bohatce). Košatá paroubkovská slibotechna se tak týká až období po podzimních volbách, nikdo pak už nebude platit nic a všichni dostanou přidáno, až na několik nabobů, kterým se naopak zatne tipec (ČSSD plánuje mj. vyšší přídavky na první a druhé dítě, rodičovskou až do sedmi let dítěte, minimální garantovaný důchod a vyplácení nemocenské i v prvních třech dnech nemoci). Přitom podle poslance Urbana je pro ČSSD soukromé vlastnictví svaté. Zjevně jen soukromé vlastnictví nepřesahující určitou rozumnou mez.

ČSSD stanovila dvacet jedna plus jedna podmínek, za kterých je ochotna podpořit vládu, kterou z poloviny najmenovala. Kromě některých rozhodnutí v majetkových záležitostech (osobně si myslím, že by se svět nezbořil, kdyby o nich tato vláda nerozhodla, jde např. o privatizaci ruzyňského letiště, ale nejsem v té věci ani zasvěceným, ani odborníkem a rád se nechám přesvědčit) přibyla i podmínka, aby se vláda postavila za zrušení zdravotnických poplatků. O tom ovšem nebyla při jejím sestavování řeč. Bude zajímavé sledovat, zda ODS socialistům ustoupí. Pokud ano, dá najevo, že si na ni (bývalá) opozice může dovolit vše (sociální demokraté se v této věci vyjádřili s jistou opatrností, prý vládu v takovém případě „nemusí podpořit“). Pro zrušení poplatků je pochopitelně i komunistický poslanec Kováčik, prohlásil v té souvislosti o ministryni Juráskové: „Za koho jako nezávislá, nepolitická ministryně ve vládě je, ukázala hned její první slova.“ Pan poslanec je mírně natvrdlý, za koho ve vládě je, bylo dohodnuto předem, je tam za ODS (zatímco např. ministr vnitra tam je za ČSSD). Nikde nebylo řečeno, že jde o nezávislé, nepolitické ministry, něco podobného se v systému politických stran vůbec nedá realizovat.

Katolická církev se ve věci katedrály svatého Víta hodlá obrátit k Ústavnímu soudu. Historik Jaroslav Šebek z Akademie věd ČR je (aspoň podle Práva) toho názoru, že „katolická církev je vnímána jako cizorodý prvek, který se nikdy neztotožnil s českým národem“. Proto zjevně musí být ráda, že nebude „odsunuta“ jako sudetští Němci (i když instituce tohoto druhu se odsouvají obtížně, nepovedlo se to ani maoistům v Číně). Katolíků je u nás oficiálně 30 % (fakticky spíš deset, ale to taky není tak málo), zjevně tu kromě 90 % Čechů žije deset procent jakýchsi zrádců. Také až do čtrnáctého století tu jiná církev než katolická nebyla. Ten člověk by si zasloužil hodnost historického kontraadmirála a uniformu s parádními epoletami.

Ministr vnitra jmenoval bývalého šéfa protidrogového policejního útvaru Komorouse, který před časem od policie odešel, svým prvním náměstkem s rozsahem pravomocí, nad nimiž se pozastavují představitelé ČSSD i ODS. Ministrovo rozhodnutí je překvapivé a překvapivá rozhodnutí bývají zrovna v případě ministra vnitra nutně poněkud podezřelá.

Václav Klaus se těší na setkání s prezidentem Medveděvem na summitu EU–Rusko, kterému bude za EU vévodit. Prohlásil to na recepci na počest ruského státního svátku. „Myslím, že není náhodou, že se tento summit koná v Chabarovsku, podle mě nám tím Rusko chtělo ukázat, jak je obrovské.“ To našemu prezidentu nepochybně imponuje, ČR moc obrovská není. Ruský velvyslanec při té příležitosti varoval před relikty nacismu, myslím, že pro nás jsou teď akutnějším problémem relikty ruského imperialismu.

„Vyvrhel“ Klaus našel spojence v Senátu, jásá Zuzana Kaiserová v Mladé frontě Dnes. Že má Klaus spojence nejen v Senátu, ale i v PS, respektive že se coby prezident plete do vnitřních záležitostí ODS a pokouší se ji rozložit, je málo objevná věc na to, aby se promítala do takovýchto bombastických titulků. Je dost těžké ubránit se dojmu, že v MfD i v Lidových novinách se formuje klausovská lobby. Politický lobbismus v žurnalistice je věc u nás stejně obvyklá jako ohavná. Zároveň naštěstí nebývá příliš účinná.

V Ústeckém kraji bude na podzim kandidovat za ODS chomutovská primátorka Řápková, která proslula poměrně rázným pokusem řešit problém notorických neplatičů nájemného (většinou to ovšem byli Romové). Vysloužila si za to obvinění z rasismu a podporu veřejnosti nejen v Chomutově. Pokud chce ČSSD obstát, bude proti ní muset postavit místo rétoriky nějaké lepší a přesvědčivější řešení problému. A na to jsem opravdu už předem zvědav.

Prezidentův vicekancléř Hájek zahájil z hradních výšin boj proti darwinismu. Darwinova teorie je podle něho blud a na školách by se mělo vyučovat o Božím stvoření jako o alternativě k „neprověřené“ evoluci. Myslím, že jde (kromě toho, že se pan vicekancléř chce zviditelnit) o nedorozumění. Darwinismus je vědecká teorie a měla by být potírána vědeckými argumenty v rámci vědecké diskuse. S otázkami víry nemá vůbec nic společného, nemůže to, v co věříme, ani vyvrátit, ani potvrdit. Ve věci, které se dají potvrdit nebo vyvrátit, nemá smysl věřit. Jsou to dvě různé dimenze, snad jen s tím, že bez víry je jakákoli smysluplná činnost (a tedy i kritické prověřování Darwinových teorií) v podstatě nemožná.

Václav Havel kritizuje ochotu, s jakou demokratické státy Latinské Ameriky a Asie přihlížejí devalvaci myšlenky lidských práv a svobod v Radě pro lidská práva OSN (sedí tam mj. zástupci Číny, Ruska, Kuby ad.). OSN je typickou institucí, v níž zasedají farmáři s čuňaty. Je to instituce praktická, ale jen do té doby, dokud farmáři nezačnou ignorovat fakt, že sedí v jedné společnosti s čuňaty, a že je důležité držet jasnou dělicí čáru. Instituce jako Rada pro lidská práva jsou určeny právě k tomu, aby se rozdíly mezi farmáři a čuňaty setřely, nemají vůbec žádný smysl, jsou dědici potěmkinského rooseveltsko-stalinského vkladu do OSN a farmáři by je měli ignorovat. Pokud tam zůstanou sedět jenom čuňata, ztratí tyto podivné orgány smysl i pro ně.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala