Co přinesl den (pondělí 27. dubna)

Co přinesl den (pondělí 27. dubna)

Co přinesl den (pondělí 27. dubna)

Duke – zavřít, nebo nechat být / Klausův nos v zahraniční politice / Pieta vepřína v Letech / Dnes je populismem lézt komunistům do zadnice / Po volbách bez opozice



Americký extremista David Duke, kterého policie o víkendu zadržela a obvinila z propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv a svobod, odjel z ČR. Policie ho sice nevyhostila, ale zapsala ho na seznam nežádoucích osob a uložila mu do sobotní půlnoci zemi opustit. Je to jakýsi kompromis mezi dvěma krajnostmi – zavřít, nebo nechat být –, má však všechny nevýhody kompromisu pro policii a výhody pro Dukea.

Václav Klaus si dosyta užije zbylých dvou měsíců předsednictví EU. Bude předsedat hned čtyřem vrcholným unijním schůzkám. Zároveň si tak fakticky – cestou precedentu – posílí právo strkat nos do zahraniční politiky ČR. Nejspíš ale jen do parlamentních voleb, Paroubek si to nepochybně nenechá líbit, a pokud pak bude Klaus hodně zlobit, čeká ho Daliborka.

Smělý plán ministra Kocába zbourat vepřín v Letech vzal za své, je prý „politicky naprosto neprůchodný“. To na to přišel brzy. Je škoda, že destrukci nelze realizovat, zničení vepřína tolik nenáviděného koryfeji „občanské společnosti“ by se bylo dalo uskutečnit okázalým způsobem, např. leteckým bombardováním nebo odpálením nějaké menší jaderné nálože. Takhle ministr slibuje jen vybudování pietního místa „možná pod správou památníku v Lidicích“. Bylo by to poněkud zavádějící, Lidice mají na svědomí němečtí nacisté, tábor v Letech byla naše, česká akce. Pravda, kdybychom to tenkrát nebyli udělali my, udělali by to jiní, ještě daleko horší.

Z ČSSD přišla dobrá zpráva: první místopředseda Sobotka dospěl, vzmužil se a osmělil a přestal se bát komunistů. Komunisté mu to zatím moc nevěří: místopředseda Dolejš ho podezírá, že to dělá z předvolebního populismu. Vida, jak jsme pokročili. Dnes už je populismem lézt komunistům do zadnice.

Sobotkův šéf Paroubek se komunistů nebojí už dávno. Přesto by byl raději, jak dneska sdělil novinářům, kdyby se při sestavování vlády obešel bez koaličních partnerů (tj. získal ve sněmovně absolutní většinu). Stoprocentně mu to věřím. A ještě daleko raději by nejspíš byl, kdyby se obešel i bez opozice. Dal bych krk za to, že jestli to jen trochu půjde, pokusí se to nejpozději po volbách nějak zařídit. (Absolutní většina je pro Paroubka, řekl bych, nedosažitelná, zabrání mu v ní komunisté; musil by jim ještě před volbami nebo po volbách oplatit to, co oni udělali ČSSD v roce 1948, tj. pozřít je pod záminkou sloučení.)


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala