Co přinesl den (středa 15. dubna)

Co přinesl den (středa 15. dubna)

Co přinesl den (středa 15. dubna)

Kalouskova funkce v mlze / Soudkyně proti lidu / S Langrem pod kuratelu / Členství v KSČ není kolektivní vina / Preference bez výrazných změn / Čunek se přeceňuje / Palacký s Havlíčkem vystrkují zadnici



Podle středečních novin se rýsovala možnost, že ministr Kalousek zůstane ve funkci i ve Fischerově vládě. Vyslovil se pro něj prezident Klaus, proti by nebyl údajně ani Paroubek. Odpoledne ovšem vyšlo najevo, že to s Kalouskovým ministrováním asi nebude tak horké. ČSSD považuje nominaci ministra financí za věc ODS (případný neúspěch pak na ni svede), Kalousek zopakoval, že by místo vzal, jen kdyby s tím souhlasil Topolánek a Fischer, a že nemíní v té věci vyvíjet žádnou vlastní iniciativu. Topolánek by s Kalouskovým ministrováním souhlasil, ale nebude ho k tomu vybízet, a Fischer je ochoten o tom s Kalouskem jednat, pokud si o to Kalousek sám řekne. Kalousek sám přislíbil novému ministru financí všemožnou pomoc. Takže Kalouskovo setrvání ve funkci se rozplývá do mlhy.

Ve středočeských nemocničních lékárnách vyvěsili desku se sdělením hejtmana Ratha ohledně změny v hrazení poplatků (prozatím, po rozhodnutí soudu, je musí znovu platit pacienti). Hejtman opět práskl soudkyni, která přijala protilidové rozhodnutí. Ale už neuvedl její telefon. Nejspíš se tak trochu vylekal.

ČSSD chce postavit ministra Langera pod kuratelu. Buď z něho má takový strach, nebo se mu chce na poslední chvíli pomstít a zároveň způsobit Topolánkovi v ODS jakýsi problém. Na poslaneckém klubu ČSSD o tom hovořil předseda Paroubek. Teoreticky by mohl přemluvit svého spojence Klause, aby v případě, že Topolánek nevyhoví, jmenoval Fischerovu vládu co nejrychleji. Otázka ovšem je, kdy vlastně bude Fischerova vláda dojednána. Topolánek může zdržovat.

„Jistěže členství v někdejší KSČ není důvod k hrdosti, nýbrž k pokoře a k sebezpytování. Pokud však jednomu každému z nich nedokážeme konkrétní provinění, smrdí takové vypalování znamení hanby nepřijatelnou kolektivní vinou,“ píše v Právu Jiří Hanák. To je zvláštní. Proč pak tedy, když jsme dotyčnému nedokázali žádnou konkrétní vinu, by mělo být členství v KSČ důvodem k pokoře nebo k sebezpytování? Konkrétní vina tu v případě člověka, který vlezl do KSČ v době normalizace, ovšem je: spočívá právě ve vstupu do této organizace. K tomu vstupu se rozhodl sám a svobodně. Do KSČ se neodvádělo jako do vojska, ani se do ní nikdo nenarodil. O kolektivní vině je možné hovořit tam, kde se člověku kladla za vinu příslušnost ke kolektivu, který si člověk nevybral, nýbrž se do něho narodil (jako Žid, sudetský Němec, Rom). A právě proto na té příslušnosti není nic dobrého ani špatného, je to danost a jako taková nezakládá žádnou vinu. Vina může spočívat jen na svobodném osobním rozhodnutí, za něž nese jedinec odpovědnost – a takovým rozhodnutím rozhodnutí vstoupit do KSČ bylo.

Podle agentury STEM má ČSSD v preferencích skoro osmiprocentní náskok před ODS. Podobně dopadl i průzkum CVVM, k němuž se vrátím zítra, až budou v novinách k dispozici jeho výsledky včetně přepočtu na mandáty a srovnání s předchozí situací. Lidem nejspíš nevadí svržení Topolánkovy vlády uprostřed českého předsednictví tak, jak to na první pohled vypadalo. Nějaká podstatná změna v preferencích nenastala a do podzimních voleb tedy už těžko nastane. Dá se odhadnout, že ČSSD po nich bude vládnout buď s Čunkem (pokud zůstane ve funkci), nebo menšinově, v obou případech s komunisty v zádech. KDU-ČSL by do menšinové vlády s ČSSD, závislé na komunistické podpoře, jistě nešla: ale kdyby byla schopna vytvořit většinovou vládu jen s Paroubkem, neváhala by: i v takovém případě ale bude mít Paroubek komunisty v záloze.

KDU-ČSL odmítla podílet se na sestavování nové vlády. Pan Čunek je ovšem velkorysý: „Nechci být uražené dítě. Jsem připraven jednat. Iniciativa je ale na Fischerovi.“ Pan Čunek možná trochu přeceňuje sílu svého postavení. Chtěl by se na vládě zároveň podílet i nepodílet. Zachovat si čisté ruce i protlačit do vlády své lidi. Je to jednak nehorázné a jednak směšné. Takového předsedu KDU-ČSL zatím ještě neměla.


Petr Zídek chválí v LN rakouský Der Standard za karikaturu, na níž mj. Palacký s Havlíčkem vystrkují zadnici na Františka Josefa I. a Havel na ruského (Zídek píše sovětského) maršála. Karikatura byla reakcí na pitomou provokaci s Černého Entropou, a to reakcí hysterickou. Je to vůči Palackému, Havlíčkovi a koneckonců i Havlovi urážlivé. Šlo jim o pozitivní věci, ne o provokování monarchie a ruských maršálů. Stejně jako Češi s Němci a Slováci s Maďary mají jakýsi problém i Rakušané s Čechy a měli by s ním něco dělat. Je pravda, že tu reakci (karikaturu) jsme si svým způsobem v zastoupení pana Černého vykoledovali. To nic nemění na tom, že je nenávistná a stupidní.


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala