Co přinesl den (úterý 14. dubna)

Co přinesl den (úterý 14. dubna)

Co přinesl den (úterý 14. dubna)

Smělé plány hejtmana Ratha / ODS umí prošustrovat výhody / Kde skončily peníze pro Zambii / Fischer komunista? Nevadí / Nesrovnávat s Topolánkem



Další populistickou iniciativou středočeského hejtmana Ratha je záměr vztyčit někde – pokud možno co nejblíž hranicím Prahy – Kaplického blob. Má v něm sídlit univerzitní knihovna chystané středočeské univerzity, kde si hejtman hodlá vychovávat své graduované přívržence. Musela by být ovšem financována ze státního rozpočtu a stála by několik miliard korun. Stát má zjevně povinnost přispívat na megalomanské projekty dr. Ratha, které ovšem možná mají svou racionální stránku. Nechce si snad vybudovat ze Středočeského kraje jakýsi stát ve státě a vychovat si pro něj své kvalifikované stoupence, jakési intelektuální – a potom možná i neintelektuální – pretoriány? Pokud je u nás všechno možné (a čím dál víc to vypadá, že ano), projde mu to a máme se na co těšit. Není ovšem taky vyloučeno, že hejtmanovy ambiciózní záměry proti němu popudí jeho spolustraníky (řada z nich, jak se zdá, už je popuzena) a nakonec vzbudí i neklid jeho dosavadního protektora v předsednickém křesle strany, který si musí dávat pozor na to, aby mu jeho protégé nepřerostl přes hlavu. Pak by pan doktor mohl taky dopadnout jako Rasputin (v obrazném slova smyslu, samozřejmě).

ODS se rozhodla poučit z úspěchů svého hlavního protivníka a zahájila negativní volební kampaň k červnovým volbám do Evropského parlamentu. Jak se zdá, jejím hlavním tématem bude „jak nám – a celé naší vlasti – ČSSD ublížila“. Je to plačtivé a směšné. Paroubek si za shození vlády uprostřed předsednictví EU moc bodů u veřejnosti nezískal, tímhle způsobem (stejně jako problematickým videoklipem) ODS veřejnost přesvědčí, aby na to zapomněla. ODS prokazuje jisté mistrovství v tom, jak co nejrychleji prošustrovat výhody, které navíc získala nikoli svou zásluhou, ale protivníkovou indolencí.

MfD vyštrachala na Stanislava Kusého, (nynějšího) asistenta a blízkého přítele senátora Drymla, že údajně dosti specifickým způsobem nakládal s rozvojovou pomocí, kterou získal od ministerstva zdravotnictví na výstavbu polikliniky v Zambii. Peníze prý skončily v Kusého firmách. Dělo se tak v době, kdy náměstkem ministra zdravotnictví byl Dryml a ministrem zdravotnictví dr. Rath. Překvapivé je, s jakou lehkostí se nyní dr. Rath od Drymla distancuje. Jsou zřejmě spřízněni volbou, jenže s tím rozdílem, že senátor Dryml je příliš neohrožený a o hodně nešikovnější.

Podle agentury Median 63 % lidí nevadí, že designovaný premiér Fischer byl v KSČ. Jak by jim to mělo vadit, když je elita národa soustavně přesvědčuje, že na tom nezáleží, a dává to svými činy najevo. Podle 52 % lidí není způsob, jakým Tlustý a Schwippel pomohli odpálit Topolánkovu vládu, žádným důvodem, proč by měli odejít z politiky. Já osobně si myslím, že je to dobrý důvod, aby si na ně všechny politické strany daly v budoucnu velkého majzla, a že jejich jednání se nedá nijak přijatelně ospravedlnit. Že ani tohle lidem nevadí, je příznak nízkého stupně politické kultury a na vině není ani tak veřejnost, jako ti, kteří by svým konáním a komentováním toho konání měli normy politické kultury spoluvytvářet.

Dále: 54 % lidí si myslí, že Fischer bude lepší premiér než Topolánek. Nevím, kde berou ten optimismus. Fischer má skoro nulový mandát, minimální dobu vládnutí, budou se o něj prát prezident s ODS a ČSSD. V situaci, v jaké bude, v nejlepším případě neudělá vůbec nic. Už samo srovnání s Topolánkem, který měl mandát (nepříliš silný, ale stokrát silnější než překlenovací Fischer) i časový prostor, je nesmyslné. Navíc se podařilo veřejnosti nabulíkovat, že Topolánek je největší hulvát a indolent pod sluncem. To je největší úspěch paroubkovské propagandy. Považuji to za velmi nespravedlivé a dřív nebo později to taky praskne. Jenže to už nejspíš bude pozdě.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala


Související články:
Petr Holec: ODS JAKO ČSSD?
(Reflex online, 15. 4. 2009)
...ODS v podstatě útočí na chytřejší voliče než ČSSD, měla by proto mít i trochu chytřejší kampaň; Dacie prostě neprodáváte stejně jako mercedesy, ani v Rumunsku. ...