Co přinesl den (úterý 31. 3.)

Co přinesl den (úterý 31. 3.)

Co přinesl den (úterý 31. 3.)

Dočkáme se „Londýnského atentátu“? / Tlustý pozastavil členství / Novináři nejsou posvátné krávy / „Čecháčci“ a...

OSUD PROTIKRIZOVÉHO BALÍČKU / KDY DOJDE K DOHODĚ / DOČKÁME SE „LONDÝNSKÉHO ATENTÁTU“? / BURSÍKOVA EMANCIPACE / TLUSTÝ POZASTAVIL ČLENSTVÍ / PŘEHNANÝ VIDEOKLIP ODS / NOVINÁŘI NEJSOU POSVÁTNÉ KRÁVY / „ČECHÁČCI“ A „EVROPÁNCI“ / ZÁBAVNÁ KANDIDÁTKA LIBERÁLŮ.CZ
Proběhlo dvojí jednání mezi vládou a ČSSD. „Ekonomická“ skupina (Kalousek, Říman, Nečas, Sobotka a Urban) se dohodla na tom, že pustí jak opoziční, tak vládní návrh na „protikrizový balíček“ do druhého čtení, ale o tom, co má být obsahem kompromisu, se zatím nedokázali domluvit. ODS taky splnila svůj slib a v parlamentu umožnila, aby návrhy ČSSD prošly. Velmi mne zajímá, zda se ČSSD zachová ke svému třídnímu nepříteli v pátek obdobně. Výsledek politických jednání v Kramářově vile byl zjevně ještě skrovnější, o vládě spolu jednali separátně Topolánek a Paroubek, žádný z nich se po jejich skončení nevyjádřil. Jakýsi komentář poskytl jen předseda KDU-ČSKL Čunek: „Dohodli jsme se, že všechna řešení musí být rychlá, pokud chceme, aby demokratické parlamentní strany na ta řešení měly nějaký vliv.“

K nějaké dohodě by mělo dojít už do středy, protože ve středu odjíždí Topolánek na summit G20 do Londýna (dočkáme se tentokrát „Londýnského atentátu“?). Paroubek se zjevně prezidentova zásahu do situace (jmenování premiéra dle vlastního uvážení) neobává, nepochybně ví, že to nanejvýš oslabí Topolánka a tedy ODS jako hlavního politického konkurenta sociálních demokratů. Dnes se prý (opět podle vyjádření Jiřího Čunka) dohodla koalice s ČSSD na rozdělení křesel v úřednické vládě, otevřena zůstává otázka, dokdy zůstane ve funkci vláda v demisi. Podle serveru Aktuálně.cz nemá být v nové vládě premiérem Topolánek, půjde o vládu „odborníků“. Paroubek už iniciativně nadhodil některá jména možných premiérů, vyloučil Zemana a Švejnara (podle vlastních slov počítá, že se Švejnarem by u ODS nepochodil). A už prý není řeč o Langerově okamžitém odchodu z kabinetu (což může být signál, že Topolánek zatím nechce „držet pozice“ za každou cenu).

Zato předseda zelených Bursík, dosud loajální k Topolánkovi, začíná, jak se zdá, projevovat emancipační sklony: „Myslím si, že Mirek Topolánek jako člověk dokáže vládu dobře řídit, bezpochyby má kvality premiéra a projevil je, ale teď situace stojí jinak. Jde o to pokusit se najít a vyjednat shodu se sociální demokracií.“ Co to má znamenat? A co si od toho Bursík slibuje? Z celé vládní koalice je on v očích Klause a Paroubka tím nejodepsanějším. Pokud by se teď pokusil premiéra podtrhnout, bude to proradnost na tom nejnesprávnějším místě. Pro Bursíka už je pozdě.

Poslanec Tlustý pozastavil své členství v ODS. Zabil tím dvě mouchy jednou ranou. Zabránil svému vyloučení (jeho domovská organizace je na něho rozezlená, požádali ho, aby v hlasování o nedůvěře vládu podržel, a dostal by tedy nejspíš kopačky) a zároveň si nechal otevřenou cestu k tomu, aby své členství znovu uvedl do chodu. I k tomu bude potřebovat souhlas domovské organizace, ale počítá, že to už se odehraje ve změněné situaci, poté, co se jeho strana vrátí k „modrým kořenům“, k nímž se taky počítá. Tlustý a Schwippel navíc údajně hodlají kandidovat do Evropského parlamentu za hnutí (iniciativu, stranu) Libertas.cz Vladimíra Železného. To je jakýsi náznak zaječích úmyslů, ovšem otvor, kterým chtějí uniknout z nehostinné české politické scény, je v tomto případě velmi, velmi úzký na to, aby měli naději se jím protáhnout do Štrasburku.

Senátor a herec Tomáš Töpfer pronesl závěrečná slova v kritizovaném videoklipu „Zrada“, který nechali pořídit v ODS. Videoklip je hystericky přehnaný a poté, co to vyšlo najevo a bylo ze všech stran potvrzeno, projevil pan senátor značnou odvahu a od klipu, v němž účinkuje, se zásadně distancoval. V té souvislosti prý prohlásil, že ODS kvůli klipu denně ztrácí tisíce voličů. To je podobně přehnaná blbina jako ten klip sám.

Od středy vstupuje v platnost novela trestního řádu, které se pateticky říká „náhubkový zákon“. Některá nová ustanovení mi připadají problematická, v žádném případě však ne zákaz policejních odposlechů. Reakce některých mediálních manažerů vzbuzuje podezření, že by snad novináři měli být v demokratickém státě nedotknutelní jako krávy v Indii. Nesmysl, nikdo není nedotknutelný. Nepotřebujeme žádnou mediokracii. Tématu se týká dnešní glosa ATENTÁT NA SVOBODU SLOVA?

Na otázku, co očekává od pražského Obamova projevu, prohlásil ministr Schwarzenberg: „Že objasní, co si o spolupráci myslí jeho administrativa, jak ji bere vážně a co také od nás očekává, že uděláme pro svět, protože nemůžeme býti zahleděni sami do sebe a zabývat se svými evropskými miniproblémy.“ To je zvláštní: někdejší Schwarzenbergův šéf ve svých filipikách k nevděčnému národu tepal „Čecháčky“, přikrčené mezi svými kopečky a postrádající širší evropský a světový rozhled, jímž disponoval on, filosof a věštec na Hradčanech. Teď už jsou, jak se zdá, problémem i „Evropánci“, přikrčení mezi své kopečky (co jsou Alpy proti Himalájím) a postrádající širší rozhled. Evropa se nám scvrkla, kdežto svět se naopak nafoukl. V rozhovoru pro Lidové noviny říká ministr na okraj české vládní krize: „Podali jsme o sobě zprávu nestabilní země, kde jsou pochybné politické mravy.“ Ta zpráva je docela autentická, konstatování platí už od listopadu 1989 (to, co bylo předtím, bylo tak špatné, že by bylo nekorektní s tím naši nynější situaci srovnávat).

V Lidových novinách píše Petr Zavadil mj. o zábavné kandidátce strany Liberálové.cz do eurovoleb. Jde o mnohastupňovou, podomácku sestrojenou raketu, která by měla vynést kosmonauta (mgr. Milana Hamerského) do Štrasburku. Dovoluji si tipnout, že bude stejně úspěšná jako severokorejské balistické střely a skončí tak nanejvýš někde u Postoloprt.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala