Co přinesl den (pondělí 16. 3.)

Co přinesl den (pondělí 16. 3.)

Co přinesl den (pondělí 16. 3.)

Kvasící lidovci / ČSSD mluví ke kůzlátkům tenkým hláskem / Topolánek věří v radar / Obamův experiment

KVASÍCÍ LIDOVCI / ČSSD BUDE KE KŮZLÁTKŮM MLUVIT TENKÝM HLÁSKEM / TOPOLÁNEK VĚŘÍ V RADAR / OBAMŮV RUSKÝ EXPERIMENT / RUSKÉ BOMBARDÉRY VE VENEZUELE VÍTÁNY / TOPOLÁNKŮV BRAINTRUST EXCELUJE
Další materiál pro budoucí integraci pravice vznikne údajně vnitřním kvasem v KDU-ČSL. Straničtí kolegové obviňují ministra financí (a bývalého předsedu strany) Kalouska, že usiluje o založení nové křesťanské konzervativní strany. Pokud tomu dobře rozumím, vycházejí z toho, že nechce kandidovat na žádnou funkci v KDU-ČSL. To je méně než nepřímý důkaz, ostatně Kalousek před časem prohlásil, že po tomto volebním období s politikou končí. Jinak je pravda, že odstřel Kalouska se Topolánkovi před dvěma roky podařil dokonale, zdá se, že tím lidovce definitivně zničil. Mám slabé podezření, že tak učinil nechtě.
Mezi KSČM a ČSSD vyvstal tzv. neantagonistický rozpor (pojem z oboru dialektické patafyziky, znamená takovou neshodu, kvůli které není nutné protivníky vraždit): je třeba pokusit se nyní o svržení Topolánkovy vlády? Komunisté si myslí, že ano, sociální demokraté že ne, protože k tomu chybí dostatek hlasů. Není vyloučeno, že za sociálně demokratickou zdrženlivostí stojí vyhodnocování posledních průzkumů veřejného mínění, které naznačily pokles preferencí ČSSD. Odborníci z agentury BSP, nebo jak se jmenuje, co pečují o stranický image, zjevně usoudili, že vzhledem k důraznosti veřejného vystupování Paroubka a spol. si lidé začali ČSSD plést s KSČM a že je na čase zase chvilku mluvit ke kůzlátkům tenkým hláskem. Aspoň předseda ČSSD působí v posledních dnech takovým dojmem. Dlouho mu to určitě nevydrží, odporuje to jeho zemitému naturelu.
Premiér Topolánek věří, že americký radar u nás bude, jen se možná jeho budování pozdrží. Nevím. Každopádně to vypadá, že prezident Obama bude teď nějakou dobu provozovat vůči Rusku détente (dřív se tomu říkalo anglicky appeasement). Politika détente je vůči Rusku, soudě dle všech dosavadních zkušeností, zcela neúčinná, každý demokratický americký prezident si to však potřebuje ověřit experimentem. Trvání experimentu odhaduji na cca osmnáct měsíců.
K diskusi na téma česká justice si Václav Moravec pozval do studia ČT dva právníky, jejichž politická orientace slibovala zásadní a vášnivé střetnutí: oba totiž byli v minulosti ministry spravedlnosti za ČSSD. Ombudsman Motejl přímo doporučil nejvyšší státní zástupkyni Vesecké, aby odstoupila („Kdybych měl něco navrhnout, tak bych navrhl doktorce Vesecké, aby odešla.“). Řekl bych, že ombudsman nemá v této věci co navrhovat. Předseda ÚS Rychetský se vyjadřoval s ohledem na svou funkci diplomatičtěji, prohlásil jen, že za problémy v justici nemůže systém, ale selhání jednotlivců. Nikoho nejmenoval, ostatně nebylo to nutné.
Ruský generál Žicharjov řekl, že by jeho země mohla využít základny na Kubě a ve Venezuele pro operace svých strategických bombardérů. Venezuelský diktátor Chávez se v zápětí dal slyšet, že ruské bombardéry budou ve Venezuele vítány, ale o vybudování ruské vojenské základny v zemi nemůže být ani řeč. Přece jen, jak se zdá, svým ruským přátelům zase až tolik nedůvěřuje.
Topolánkův braintrust opět exceluje. Premiérův neoficiální poradce Dalík se obrátil na reportéra ČT údajně Topolánkovým jménem (Topolánek to popřel), aby stáhl reportáž o údajných finančních problémech poslance Wolfa, který se momentálně spolupodílí na proměnlivé a vratké vládní většině v PS. Reportér si všechno s chutí nahrál a teď to medializuje, samozřejmě v MfD. Je těžko pochopitelné, co vedlo pana Dalíka k takové vyloženě sebevražedné akci. Snad se z toho dá usoudit, že v některých případech podobné intervence fungují, jiné aspoň trochu racionální vysvětlení si nedovedu představit.


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala