Co přinesl den (úterý 10. 3.)

Co přinesl den (úterý 10. 3.)

Co přinesl den (úterý 10. 3.)

„Noví“ zelení – strana samých generálů / Pravdu zná jen Paroubek / Ženy na MDŽ nevylučovat!

„NOVÍ“ ZELENÍ – STRANA SAMÝCH GENERÁLŮ / PRAVDU ZNÁ JEN PAROUBEK / ŽENY NA MDŽ NEVYLUČOVAT! / PROTESTOVAT SE SMÍ / ZASTUPITELE DOPLNÍME, TOTIŽ VYKOPNEME / PENZISTA Z VYSOČINY FANTAZÍRUJE
Od Strany zelených se odštěpila skupina členů, kteří zakládají nové uskupení s nápaditým názvem Demokratická strana zelených (zbývá prostor minimálně ještě pro jedno, které by se mohlo jmenovat Lidově demokratická strana zelených). Dana Kuchtová ovšem zaklíná své spolustraníky, aby v SZ zůstali a pokoušeli se ji tak říkajíc rozložit zevnitř. Má dobře spočítané, že v rámci nového subjektu se bude muset poprat o vedení s dalšími generály (strany tohoto typu sdružují pouze generály) a přitom jeho voličská přitažlivost bude v podstatě nulová, kdežto když se jí podaří SZ Bursíkovi vyfouknout, bude mít k dispozici alespoň trosky parlamentní strany. Jakkoli je to obtížné (v rámci malých stran s nepatrným členstvem se formální postupy dají velmi snadno ovlivnit na tu či onu stranu), pro pozorovatele zvenku je situace jasná: Bursíkovi a jeho lidem se podařilo vedení strany na sjezdu legální cestou ovládnout, poražení založili frakci, jejímž cílem bylo tuto skutečnost revoluční cestou zvrátit, a v této cestě hodlají pokračovat. Je mi líto, ale je to postup po formální stránce (a na té záleží) mírně řečeno nekorektní.
Jiří Paroubek už kritizuje nejen média, ale i agentury pro průzkum veřejného mínění. Tam je ovšem situace utěšenější, kromě agentur zlých, pracujících za mrzký groš ve službách třídního, totiž politického nepřítele, existuje i agentura správná, a to STEM. STEM odráží mínění veřejnosti podle skutečnosti, kdežto např. Median mínění veřejnosti zkresluje. Co je skutečnost a čí opatření se setkávají s oporou voličů (a to i voličů ODS), o tom evidentně rozhoduje Paroubek. Je zjevné, že v takto přehledné situaci jsou do budoucna volby v podstatě zbytečné. Mají smysl jen tenkrát, když je vyhraje Paroubek.
Někdejší předseda liberecké organizace SZ Korytář demaskoval cynické a bezohledné Bursíkovo vedení: „Nic není výraznějším symbolem toho, kam se SZ dostala, než to, že strana, která chce bojovat za práva menšin a rovné příležitosti žen a mužů, vyloučí jedny z nejvýraznějších političek ze SZ právě 8. března na Mezinárodní den žen.“ A co kdyby to teprve byli udělali na výročí VŘSR!
„Jiří Paroubek je takový, jaký je,“ citují dnes v Právu jeho poradce Vyvadila. „Ale zároveň platí, že nemá v současné etapě rozhodně alternativu na funkci předsedy ČSSD… To ovšem mnoha lidem vadí: Miloši Zemanovi, Mirku Topolánkovi, Dalíkovi, Šloufovi, Vojtěchu Filipovi a samozřejmě dnes zejména Ivanu Langerovi.“ Možná by bylo bývalo jednodušší vyjmenovat ty, kterým to nevadí.
Ministr Bursík se rozhodl vyvěsit na budově ministerstva životního prostředí tibetskou vlajku. Uplynulo totiž 50 let od krvavého potlačení povstání Tibeťanů proti čínské okupaci země. Ostatní zelení ministři ho zjevně budou následovat, z čínské strany se naopak dá čekat zuřivý protest a existují obavy, že čínská strana může odmítnout účast na chystaném summitu EU–Čína, který se má konat za pár týdnů v Praze. Je zjevné, že zelení politici využívají neštěstí a utrpení Tibeťanů jako příležitost, jak se politicky zviditelnit (v českém prostředí to asi moc nezafunguje, lidé to berou tak trochu jako folklorní záležitost). Není taky jasné, nakolik to Tibeťanům pomůže. Bez ohledu na to byl čínský zásah v Tibetu ohavná a surová akce, protestovat proti ní se ve svobodné zemi smí, a kdybychom přistoupili na to, že nám do takových věcí může mluvit Říše středu, jakkoli mocná, obětovali bychom kus své svobody.
Mám právní problém: do zastupitelstva ve Středočeském kraji byli v tajných přímých volbách zvoleni za ODS pánové Bendl a Žák. Na návrh hejtmana Ratha (koho jiného!) teď bude krajské zastupitelstvo hlasovat o tom, zda nejsou ve střetu zájmů. Když se na tom shodnou, provedou „doplnění zastupitelů“, tj. vykopou je a nahradí jinými. Jak je něco takového možné? O tom by měl přece rozhodovat soud! Jak může nějaké těleso zpochybňovat mandát svých řádně zvolených členů? Nota bene vládnoucí koalice těch opozičních. Smí se to i v Poslanecké sněmovně? Připadá mi to skandální. Nejlepší by bylo, kdyby si vždycky hned po volbách nová většina odhlasovala, že všichni, co jsou na kandidátkách opozice, jsou ve střetu zájmů, a vládla pak až do dalších voleb pěkně sama. Všude, od radnic až po Sněmovní.
Ze žďárských lesů dorazil v neděli do České televize Miloš Zeman a seznámil českou veřejnost mj. s tím, jak by mělo pokračovat rozšiřování NATO. Doufám, že jeho hlas bude v bruselské centrále citlivě zaznamenán a vzat v úvahu přesně s tou vážností, jaká mu náleží. Tématu se týká dnešní glosa PENZISTA Z VYSOČINY FANTAZÍRUJE.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala