Kochej se v Otíkově

Kochej se v Otíkově

Kochej se v Otíkově

Taky si při sledování českých filmů říkáte: kde se to asi točilo? Mě to zajímalo vždycky a dřív bylo docela těžké nalézt odpověď. Ve filmu Až přijde kocour je například jasné, že jde o Telč… Ale co třeba takoví Páni kluci?

Taky si při sledování českých filmů říkáte: kde se to asi točilo? Mě to zajímalo vždycky a dřív bylo docela těžké nalézt odpověď. Tedy pokud to nebylo jako ve filmu Až přijde kocour, kde je jasné, že jde o Telč… Ale co třeba takoví Páni kluci? Víte, že se tenhle legendární film točil v Litoměřicích a okolí, že železniční trať, po které jezdili kluci v drezíně, už neexistuje? A že stanice stála v obci Levín?

Dnes exteriérové lokace najdeme v některých filmových encyklopediích, vyšly na tohle téma knihy a je tu především adresa www.filmovamista.cz, kde je i fůra fotek dokumentujících daná místa.


Proč o tom píšu… Film Vesničko má středisková zná každý, víte ale, kde se točil? Ta obec se jmenuje Křečovice a je ve Středočeském kraji, kousek nad Sedlčany. Znám už ji dlouho, nedávno jsem přes ni zase jel. Zastavil jsem na návsi, že si vyfotím Otíkův domek, respektive vrata, odkud vycházel, a taky vstup do místního družstva (kdysi JZD), kudy s řidičem Pávkem vstupovali do práce. Náhoda tomu chtěla, že jsem nebyl sám, zastavilo ještě jedno auto a vylezli z něho lidé, kteří cosi hledali. „Hele, tohle je vono…!“ vykřikli radostí, když se podívali na bránu družstva. Jak vidno, Křečovice mají prostě o turistickou atrakci víc. Tou první je skladatel Josef Suk, který tu žil, dokonce tu má alej a památníček.

V každém případě je to vesnice skutečně malebná, typicky česká. V okolí se točily i další scény z filmu, například „kochací“ jízda pana doktora. Kraj dodnes leží trochu mimohlavní tahy, i život tu byl v minulosti tvrdší, trochu připomíná život na Vysočině. Za druhé světové války celý sedlčanský prostor zabrali Němci, lidé byli vystěhováni a tohle trauma spojené s 50. léty a násilnou kolektivizací pak přebolívalo ještě desítky let.
Dobrý výlet krajem si můžete udělat tak, vyrazíte třeba z Benešova, přes Konopiště, Neveklov a Křečovice až do Sedlčan. Silnice číslo 105, po které pojedete z Neveklova, se klikatí krajinou a provoz je tu slabý. Kousek před Osečany je opět jedno z míst, kde se točilo – vyjedete na horizont a ani nemusí jet proti vám stará škodovka, abyste to místo poznali.

Ovšem k vidění je toho ve zdejším kraji mnohem víc. Mohou to být zbytky větrného mlýna u obce Příčovy, prý to byl jeden z vůbec největších mlýnů u nás. Anebo je tu zámek Vysoký Chlumec, který se tyčí na ostrohu a je vidět zdaleka. Nad Osečany je rozhledna Drahoušek s výborným výhledem na západ, přes vltavské údolí. U Křepenic je pěkně zrenovovaná tvrz kdysi patřící rybníkáři Jakubovi Krčínovi.
Možná tenhle trochu ospalý kraj někdy v budoucnu ožije. Právě tudy by měla vést dálnice spojující Prahu s Českými Budějovicemi. Je to dobře nebo špatně? Kraji by to přineslo život i ruch, dnešní poloprázdné vesnice by se možná zaplnily alespoň víkendovými obyvateli. Ale neukrojí dálnice i něco z půvabu kraje, nenaruší ta rovná linka jeho mnohem zakroucenější, oblejší a hezčí tvary? Nevím, uvidíme.




ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz


Další články z rubriky KOLEM CESTY