Co myslíte? Budou v říjnu volby?

Co myslíte? Budou v říjnu volby?

Co myslíte? Budou v říjnu volby?

Předčasné volby do sněmovny se možná v plánovaném říjnovém termínu neuskuteční. Nejvyšší státní představitelé nyní hledají řešení.

Předčasné volby do sněmovny se možná v plánovaném říjnovém termínu neuskuteční. Ústavní soud v souvislosti se stížností poslance Miloše Melčáka odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb.

Václav Klaus bude dnes s lídry parlamentních stran, premiérem a předsedy obou komor Parlamentu jednat o tom, jak na situaci reagovat.

Soud bude o podstatě stížnosti teprve rozhodovat. K tomu, aby se volby mohly konat v plánovaném termínu, tedy 9. a 10. října, by však musel verdikt padnout během několika dnů.
Rozhodnutí soudu kritizovali prezident Václav Klaus, předseda ODS Mirek Topolánek i šéf ČSSD Jiří Paroubek a někteří experti na ústavní právo.
Topolánek a Paroubek se shodli na tom, že cestu k říjnovým volbám by mohla otevřít obecná změna ústavy, která by vedla k rozpuštění sněmovny. Příslušnou novelu by podle lídrů dvou nejsilnějších stran bylo možné v Parlamentu schválit v řádu dnů.
Vyloučili také, že by současná nejistota kolem termínu předčasných voleb mohla ukončit už zahájenou kampaň.
Vláda podle ministra vnitra Martina Peciny už za přípravu předčasných voleb zaplatila desítky miliónů korun. Dokud z verdiktu Ústavního soudu jasně nevyplyne, že se volby 9. a 10. října konat nebudou, bude podle Peciny ministerstvo zřejmě muset v jejich přípravě pokračovat. Náklady na říjnové volby, které se možná neuskuteční, tak ještě výrazně vzrostou.



K tématu:

Ústavně do blázince
Petr Holec: ÚSTAVNĚ DO BLÁZINCE
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Jestli ústavní soudci chtěli svým rozhodnutím dokázat, že si i v době hospodářského pádu zaslouží vysoké platy, nevybrali si nejlepší čas: deficit našeho státního rozpočtu se brzy přelije až do Německa, vede nás nezvolený premiér s papírovými kompetencemi a prezident se zabývá žárovkami.
Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (ÚTERÝ 1. ZÁŘÍ)
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Zprávou (lépe řečeno bombou) dne je rozhodnutí Ústavního soudu „odložit vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky ze dne 1. července 2009, kterým byl termín voleb stanoven na dny 9. a 10. října 2009“.

Je ústava v rozporu s ústavou?

Miroslav Cvrček: JE ÚSTAVA V ROZPORU S ÚSTAVOU?
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Zdá se, že cesta z tohoto zamotance vůbec nemusí existovat. Zákonodárci odsouhlasí změnu ústavy, Ústavní soud ji zruší, novela bude neústavní podle Ústavního soudu, rozhodnutí soudu bude neústavní podle ústavy...