Kuřácká, či nekuřácká restaurace? Kdo má rozhodnout?

Kuřácká, či nekuřácká restaurace? Kdo má rozhodnout?

Kuřácká, či nekuřácká restaurace? Kdo má rozhodnout?

„Kuřácký zákon“ prošel sněmovnou ve variantě „ani ryba, ani rak“, alespoň pokud se týká pravidel pro kouření v restauracích.


Autoři novely prosazovali jeho úplný zákaz, nakonec se museli spokojit pouze s povinností provozovatele označit, zda je zařízení kuřácké, nekuřácké, nebo zda nabízí oddělený prostor pro nekuřáky.


Restauratéři si oddechli a aktuální podobu novely považují za přijatelnou. „Je jednoznačně dobře, že rozhodnutí je na podnikateli,“ uvedl generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Podle něj se zlepší i situace zákazníka, který se podle cedulky rozhodne, zda vstoupí či ne. Restauratér se bude muset podle Stárka přizpůsobit poptávce. „Garantuji vám, že do pěti let začnou výrazně převažovat nekuřácké podniky. Je to trend,“ uvedl Stárek. Případné direktivní nařízení ze strany státu však restauratéři odmítají.
Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident, účinnosti by pak měl nabýt od července 2010.