Budete volit europoslance?

Budete volit europoslance?

Budete volit europoslance?

Otázka nezní jen koho volit, ale zda vůbec. Češi budou sice dávat své hlasy europoslancům, avšak ovlivní tím i domácí politiku. A vy?

Otázka nezní jen koho volit, ale zda vůbec. Češi budou sice dávat své hlasy europoslancům, avšak ovlivní tím i domácí politiku.
V pátek a sobotu se bude rozhodovat o novém složení zástupců České republiky v Evropském parlamentu. Již v průběhu volebních kampaní se ale ukázalo, že eurovolby budou jakousi předpremiérou podzimních předčasných voleb do sněmovny.
O zvolení do EP se u nás uchází 709 kandidátů, na jedno z dvaadvaceti křesel tak připadá zhruba 32 adeptů. Svou roli ve volebním výsledku bude hrát tradičně volební účast. Podle analytiků by se mohla pohybovat kolem 40 procent, před pěti lety to bylo jen 28 procent. Nízká volební účast bude nahrávat stranám se silným voličským zázemím, tedy například komunistům.
Jste již rozhodnuti? Půjdete volit? Hlasujte v anketě na konci článku.



K tématu:

Choďme k volbám!
J. X. Doležal: CHOĎME K VOLBÁM! (Reflex online, 4. 6. 2009)
Internet dává velkou sílu i doslova sebevražedným iniciativám. Od jedné takové mi přišel email, který varuje a děsí. Vyzývá, aby lidé nechodili k volbám...

Petr Sokol: KDO BUDE VLÁDNOUT EVROPĚ? KANDIDUJE I VNUK ČESKÉHO KRÁLE...
(Analýza, Reflex online, 5. 6. 2009)
Tři sta sedmdesát pět miliónů voličů přistupuje první červnový týden ve 27 zemích k volebním urnám, aby vybralo 736 evropských poslanců. Jaké nakonec bude složení Evropského parlamentu?