Máme premiéra. Je to konec vládní krize?

Máme premiéra. Je to konec vládní krize?

Máme premiéra. Je to konec vládní krize?

Prezident Václav Klaus dnes jmenuje Jana Fischera premiérem. Podle lídrů ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Strany zelených mají být předčasné volby a dočasná úřednická vláda východiskem ze současné politické situace a ukončením vládní krize.

Prezident Václav Klaus dnes jmenuje dosavadního předsedu Českého statistického úřadu Jana Fischera premiérem.
Jednání o personálním složení překlenovací vlády chce nový premiér zahájit po Velikonocích. Jeho úřednický kabinet by měl dokončit české předsednictví Evropské unii a dovést zemi k předčasným říjnovým volbám.
Po Fischerově jmenování bude mít Česká republika po nějaký čas dva předsedy vlády, ve funkci premiéra totiž zatím zůstává i Mirek Topolánek, jehož kabinet v demisi má podle dohody lídrů politických stran spravovat zemi do 9. května.
Fischerovo jmenování je výsledkem dohody politických stran. Podle lídrů ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Strany zelených mají být předčasné volby a dočasná úřednická vláda východiskem ze současné politické situace a ukončením vládní krize.
Jak to vidíte vy?

Zdroj: ČTK




Související články:
Petr Holec: MISTR ZKÁZY (Reflex online, 9. 4. 2009)
Konečně chápu, proč Jiří Paroubek shodil vládu, aniž by sám chtěl vládnout. Jím spuštěný či jen urychlený rozklad ODS, SZ a nyní i KDU-ČSL ukazuje, že mu šlo především o destrukci soupeřů...
Anketa: BUDE „ÚŘEDNICKÁ VLÁDA“ POLITICKY NEUTRÁLNÍ? (Reflex online, 6. 4. 2009)
Předpokládá se, že budoucí premiér si svůj tým vybere na základě návrhů parlamentních stran. Podle dohody má jít o nestraníky, patrně se budou rekrutovat například z řad ministerských náměstků...