Bude „úřednická vláda“ politicky neutrální?

Bude „úřednická vláda“ politicky neutrální?

Bude „úřednická vláda“ politicky neutrální?

Pokud strany schválí navrhovanou dohodu a kývne na ni i prezident Klaus, mohl by se nový kabinet složený z nestraníků ujmout vlády 9. května...

Pokud strany schválí navrhovanou dohodu a kývne na ni i prezident Klaus, mohl by se nový kabinet ujmout vlády 9. května. V jeho čele bude pravděpodobně stát současný šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer.
Předpokládá se, že budoucí premiér si svůj tým vybere na základě návrhů parlamentních stran. Podle dohody má jít o nestraníky, patrně se budou rekrutovat například z řad ministerských náměstků.
Václavu Klausovi se již dříve nezamlouvalo označení „letní překlenovací vláda“, nyní polemizuje i s označením „vláda odborníků“. Podle prezidenta noví ministři nejsou „nějací z nebe spadlí odborníci“, spíše prý jde o politiky, kteří jmenováním ministry získají novou šanci.
Jan Fischer ale řekl Lidovým novinám, že nemá další politické ambice. „Já to beru tak, že nevstupuji do politiky. Naopak. Vždy jsem působil v instituci, která byla striktně apolitická a zcela politicky neutrální.“ Do čela ČSÚ se chce po ukončení „premiérské mise“ vrátit.

Zdroj: ČTK, Lidové noviny