Slavili jste MDŽ?

Slavili jste MDŽ?

Slavili jste MDŽ?

„MDŽ je především oslavou ženských práv, ne jen vyprázdněným komunistickým svátkem,“ řekla v Rádiu Česko Linda Sokačová, ředitelka Gender Studies.


Oslavu si prý MDŽ zaslouží i jako připomínka boje za tato práva, která dnes mnohým připadají samozřejmá. Prohlášení v tomto duchu vydala i Česká ženská lobby, která sdružuje ženské organizace. „Je pravdou, že to je svátek, který stále není moc pozitivně přijímán,“ domnívá se Sokačová. Přesto i v současnosti hlásí obchodníci 8. března zvýšený prodej zejména květin, na odbyt jde i čokoláda nebo parfémy, přestože řada lidí MDŽ nechce slavit, protože ho vnímá jako komunistický svátek.
Slavení MDŽ bylo přitom dohodnuto v roce 1910 na konferenci v Kodani. Svátek měl připomínat stávku newyorských švadlen z března 1908, při kterých žádaly volební právo a konec diskriminace v práci.
Den žen se slaví v USA a zemích západní Evropy, Evropský parlament pořádá při této příležitosti konferenci o postavení žen ve společnosti.
Svátek v posledních letech vyvolával dohady mezi českými politiky. Senát navrhoval vypustit 8. březen ze seznamu významných dnů, sněmovna nesouhlasila. Zatímco levicovým zákonodárcům vyškrtnutí MDŽ vadilo, podle pravicových je tento den zprofanovaný z komunistické éry. Chtěli ho nahradit Svátkem matek (viz anketa JSTE PRO ZRUŠENÍ MDŽ?).
Letošní Mezinárodní den žen nenechal bez povšimnutí ani prezident USA Barack Obama. Zdůraznil svou angažovanost v obraně práv žen a vyzval ženy k aktivní účasti ve světovém dění. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová zdůraznila, že schopnosti žen nejsou plně využívány. Vyjádřila politování nad tím, že žádný stát na světě zatím nedosáhl plné rovnoprávnosti mezi ženami a muži.
A jak u vás, byl karafiát s asparágusem?



Související články:

Anketa: JSTE PRO ZRUŠENÍ MDŽ? (Reflex online, 30. 11. 2007)
ČTĚTE V REFLEXU č. 10/2009:
(vyšel 5. 3., na internetu dostupný od 12. 3. 2009)
KDO MŮŽE ZA ZNÁSILNĚNÍ? ŽENA, NEBO MUŽ? Ilustrace Jakub Požár

Kulatý stůl Reflexu: KDO MŮŽE ZA ZNÁSILNĚNÍ? ŽENA, NEBO MUŽ?, moderoval J.X. Doležal.
Ano, není právě nyní, v čase Mezinárodního dne žen, chvíle k tomu, aby feministky, ženy tolik zkušené v boji za lidská práva, pomohly diskriminovaným mužům? Vždyť v celé řadě oblastí vztahů mezi mužem a ženou je vždy, nastane-li nějaký problém, vinen muž.
LITUJU MUŽE... a další citáty, vybrala Pavlína Wolfová
Spousta mužů si myslí, že žena patří do postele a ke sporáku. Na tom, historicky vzato, nic nezměnilo žádné revoluční hnutí ani MODERNÍ GENDEROVÉ STUDIE. A spoustě žen to je jedno. Alespoň to plyne z jejich citátů. Buď moudrých, nebo jen slavných.