Přestřelil Klaus v Irsku?

Přestřelil Klaus v Irsku?

Přestřelil Klaus v Irsku?

Václav Klaus během oficiální státní návštěvy Irska vyvolal mezinárodní skandál. Na jeho výroky – související se schůzkou s irským „panem Ne“ a dalšími euroskeptiky – pohoršeně reagují evropská média, politici i politologové.


Český prezident vysvětloval před novináři své setkání s Declanem Ganleym, irským lídrem kampaně proti Lisabonské smlouvě, přirovnáním Irska k totalitnímu Československu: „My jsme byli rádi, když k nám v době komunistické éry jezdili západoevropští politici a setkávali se s našimi disidenty. Já se stejným způsobem teď setkávám s panem Ganleym.“
Podle Dublinu je to od Klause „naprosto směšné a absurdní prohlášení“ a „nevhodné vměšování do irských záležitostí“, tamním tiskem je považován za „kontroverzního prezidenta“ a někteří europoslanci ho označili za „velký handicap pro Českou republiku“. Česká strana naopak prezidenta obhajuje; náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar řekl, že Klaus má právo vyjadřovat se, jak se vyjadřuje, a označil záležitost za zbytečně nafouknutou. Také premiér Mirek Topolánek uvedl, že když někdo prezentuje svůj názor, plně to respektuje, přestože on má poněkud jiný.



Související články:

J.X. Doležal: BUDE KLAUS SKUTEČNÝM DISIDENTEM? (Reflex online, 12. 11. 2008)