Koho byste raději viděli v Bílém domě?

Koho byste raději viděli v Bílém domě?

Koho byste raději viděli v Bílém domě?

Letošní americké volby jsou v moderní historii zcela výjimečné. A to nejenom tím, že je to poprvé, co by se mohl stát prezidentem Američan afrického původu nebo viceprezidentkou žena.

Budoucí šéf Bílého domu se bude muset pokusit o urovnání globálního ekonomického propadu, ustát růst Ruska, Číny a Indie, pokročit v boji s terorismem, potravinovou krizí, závislostí na ropě a změnami klimatu. Budoucí americký prezident rozhodne jako málokterý jiný o roli Bílého domu v budoucím světě.
Prezidentské volby v USA se konají vždy následující úterý po prvním listopadovém pondělku. Letos tedy Američané 4. listopadu rozhodnou o tom, zda se novým šéfem Bílého domu stane republikán John McCain, nebo demokrat Barack Obama. Koho byste vybrali vy?












































Američtí občané nevolí přímo prezidenta, ale takzvané volitele. Fakticky se však jedná o volbu prezidenta a jméno vítěze je známo vzápětí, ačkoliv ho sbor volitelů formálně určí až první pondělí po druhé středě v prosinci, letos tedy 15. prosince.
Oficiální výsledky pak budou vyhlášeny 5. ledna 2009. Nový prezident bude inaugurován 20. ledna příštího roku, kdy se ujme funkce; do té doby je u moci předchozí administrativa.


Související články:

Speciální příloha OSUDOVÉ VOLBY AMERIKY (Reflex č. 44/2008)
Iva Skochová: AMERICKÉ VOLBY 2008: UČITELÉ KONTRA UPŘÍMNOST (Reflex online, 30. 10. 2008)
Jefim Fištejn: CO VY NA TO, PANE FIŠTEJNE? (Reflex č. 43/2008)
Iva Skochová: AMERICKÉ VOLBY 2008: NOVINÁŘI VOLÍ OBAMU (Reflex online, 24. 10. 2008)
Andrew Roberts: JAK ČÍST AMERICKÉ VOLBY (Reflex č. 41/2008)