Milost pro dělnickou prokurátorku Brožovou-Polednovou?

Milost pro dělnickou prokurátorku Brožovou-Polednovou?

Milost pro dělnickou prokurátorku Brožovou-Polednovou?

Prezident republiky se rozhodl nevyhovět žádosti nejvyšší státní zástupkyně o udělení milosti pro Ludmilu Brožovou-Polednovou, bývalou prokurátorku v procesu s Ludmilou Horákovou.


Šestaosmdesátiletá Brožová byla odsouzena k šesti rokům vězení nepodmíněně. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká žádala o prominutí uloženého výkonu trestu především z humanitárních důvodů. „Nechci, aby se současná justice chovala podobně jako ta v padesátých letech a posílala takto staré lidi do vězení,“ uvedla. „Jde hlavně o morální rovinu a pojmenování viníků.“
Václav Klaus se podle svého prohlášení k zamítnutí žádosti domnívá, že v tomto případě institut prezidentské milosti není tím správným instrumentem, který by měl rozřešit rozpor mezi vinou na straně jedné a účelností a účinností trestu pro člověka tohoto věku a s takovým časovým odstupem na straně druhé.
„Cítím však i velikou problematičnost celé této kauzy. Nesmí dojít k tomu, aby se celé generace naší země tímto příliš jednoduchým způsobem – odsouzením jedné staré ženy – zbavily spoluodpovědnosti za to, co se u nás v padesátých letech dělo,“ napsal Klaus.



Související články:

Hana Benešová: HRÁLA HŘIB, PAK POSÍLALA NA SMRT (Reflex č. 38/2008)
Hana Benešová: VINA PROMLČENA! (Reflex č. 11/2008)
J.X. Doležal: SMRT MILADY HORÁKOVÉ (Reflex online, 1. 11. 2007)
Anketa: MÁ SMYSL SOUDIT STARÉ ZLOČINY? (Reflex online, 1. 8. 2007)