Bojíte se černé díry?

Bojíte se černé díry?

Bojíte se černé díry?

Vědci spustili zkušební provoz obřího urychlovače jaderných částic. Ojedinělý experiment se má pokusit objasnit vznik a podstatu vesmíru.

Vědci spustili zkušební provoz obřího urychlovače jaderných částic LHC (Large Hadron Collider). Ojedinělý experiment se má pokusit objasnit vznik a podstatu vesmíru.


Nedaleko Ženevy, v hloubce 50 až 175 metrů pod zemí, je umístěn sedmadvacet kilometrů dlouhý kruhový tunel. V něm se vědci pokusí vytvořit podmínky, které existovaly jen několik zlomků vteřiny po takzvaném velkém třesku, jenž je považován za počátek existence vesmíru.


Projekt provázela řada problémů, ať už finančních nebo konstrukčních, a také obavy. Soudci se zabývali žalobou, jež se snažila dosáhnout zákazu spuštění tohoto zařízení. Její autoři se obávali, že by mohlo vyprodukovat malé „černé díry“, které by hrozily pohltit celou zeměkouli. Vědci však podobné obavy označují za nesmyslné.




Video:


Máte pocit, že tomu nerozumíte? Zkuste se na to podívat seriózně:



anebo rapově:




Evropská laboratoř jaderného výzkumu (CERN) nabízí sledování experimentu v přímém přenosu na internetových stránkách http://webcast.cern.ch.


Související články:


Michal Komárek: ČERNÁ DÍRA, DRACI A TECHNOKRACIE (Reflex online, 30. 3. 2008)