Já nic, já ministr?

Já nic, já ministr?

Já nic, já ministr?

V obvykle okurkové sezóně se na české scéně objevily hned tři pořádné aféry. Miliardy pro Diag Human, korupční mafie na ministerstvu obrany, podezřelé tendry Lesů ČR. Všechny případy mají něco společného – jde tu o státní peníze.


V roce 1992 zmařil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar podnikateli Josefu Šťávovi obchod s krevní plazmou. Vlekoucí se problém pak postupně dědili a neřešili následující ministři. Podle rozhodnutí arbitráže má nyní stát firmě Diag Human zaplatit odškodnění ve výši 8,33 miliard korun.
Ministerstvo obrany bylo podle policie v letech 2004–2006 v rukou úřednicko-podnikatelské mafie, kdy úředníci za tučné provize přihrávali spřízněným firmám miliónové kontrakty. Obviněno je již 35 lidí. Tehdejší ministr obrany Karel Kühnl dává od skandálu ruce pryč, z trestněprávního hlediska je podle kriminalistů bezúhonný.
V případě státního podniku Lesy ČR policie šetří podezřelou zakázku na informační technologie, při kterém Lesy přišly o 120 miliónů korun. Prověřovat se má i další podivný tendr na nákup 250 Fabií Combi. Státní podnik spadá do gesce ministra zemědělství Petra Gandaloviče, který pro LN uvedl, že o těchto výběrových řízeních nemá přesné informace a není za ně odpovědný.