Představuje opilost lékaře ohrožení pod vlivem návykové látky?

Představuje opilost lékaře ohrožení pod vlivem návykové látky?

Představuje opilost lékaře ohrožení pod vlivem návykové látky?

Přednosta dětské kliniky domažlické nemocnice vykonával noční službu pod vlivem alkoholu. Na jeho stav upozornil otec nemocného dítěte, který zavolal policii. Dechová zkouška prokázala 2,18 promile alkoholu.


Lékař byl okamžitě vystřídán ve službě a následně odvolán z funkce, zůstává řadovým lékařem nemocnice. „Trestní oznámení zatím podávat nehodlám," řekla pro Aktuálně.cz ředitelka nemocnice. „Nikomu neublížil ani nezpůsobil žádnou újmu.“ Jako trestný čin lékařův stav nehodnotili ani policisté.
Právníci oslovení deníkem Právo jsou jiného názoru a v jednání přednosty spatřují trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle jejich vyjádření vykonával zaměstnání v takovém stavu, při kterém mohl ohrozit život nebo zdraví lidí.
Zda nejde o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky ještě může přehodnotit státní zastupitelství.



Trestní zákon, § 201 Ohrožení pod vlivem návykové látky
Trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo, byť i z nedbalosti, vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku