Zabrání zákaz tělesných trestů týrání dětí?

Zabrání zákaz tělesných trestů týrání dětí?

Zabrání zákaz tělesných trestů týrání dětí?

Návrh zákona, který prosazuje ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková, chce postavit mimo zákon fyzické trestání dětí. „Jde hlavně o to ukázat rodičům, že k fyzickým trestům existují i jiné alternativy. Nikdo nechce postihovat občasný výchovný pohlavek. Až čtvrtina fyzických trestů ale přechází v týrání dítěte a tomu chceme zamezit.“

Návrh zákona, který prosazuje ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková, chce postavit mimo zákon fyzické trestání dětí.
„Jde hlavně o to ukázat rodičům, že k fyzickým trestům existují i jiné alternativy. Nikdo nechce postihovat občasný výchovný pohlavek. Až čtvrtina fyzických trestů ale přechází v týrání dítěte a tomu chceme zamezit,“ vysvětluje ministryně.
Proti návrhu se staví někteří zákonodárci a odborníci; například podle Soudcovské unie zákon nepřiměřeně zasahuje do rodičovských pravomocí, navíc jej soudci považují za zbytečný. „Takovým zákonem se kauzy typu Kuřim nevyřeší. To je naivní představa,“ řekl předseda unie Jaromír Jirsa s tím, že současné zákony týkající se týrání dětí jsou dostačující.
Co si myslíte vy? Považujete navrhovaný zákaz tělesných trestů za potřebný?