Mají být politici stíháni za rasistické výroky?

Mají být politici stíháni za rasistické výroky?

Mají být politici stíháni za rasistické výroky?

Nezávislá senátorka Liana Janáčková nebude stíhána kvůli svým předloňským výrokům na adresu části ostravských Romů. Senát ji odmítl zbavit imunity, a její stíhání je tak vyloučeno i do budoucna. Janáčková přitom o vydaní sama požádala.

Nezávislá senátorka Liana Janáčková nebude stíhána kvůli svým předloňským výrokům na adresu části ostravských Romů. Senát ji odmítl zbavit imunity, a její stíhání je tak vyloučeno i do budoucna. Janáčková přitom o vydání sama požádala.
Chtěla tak vyvrátit spekulace, že jí imunita zůstala díky ODS jako odměna za hlas pro Václava Klause při prezidentské volbě. Pro vydání ale hlasovalo jen 13 z 54 přítomných senátorů.
Janáčková, ještě jako starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, na jednání, kde se mluvilo o problémech osady Bedřiška obývané Romy, mluvila o „přemnožení cigánů“ a jejich odstřelování dynamitem. Senátorka popřela, že by její vyjádření bylo namířeno proti romskému etniku. „To nebyl útok na žádné etnikum, prostě jsem řešila místní situaci,“ uvedla.
Přemysl Sobotka odůvodnil nevydání senátorky tím, že politik má být chráněn: „To je to jediné, co by mělo politikům zůstat, protože často říkáme věci, které jsou někomu protivné, a my bychom pak z těch kriminálů nevylezli.“



Související články:


Milan Šíma: MOJE SRDCE ZŮSTALO V ODS (Bez obalu s Lianou Janáčkovou, Reflex č. 14/2008)
Petr Holec: ŽELEZNÁ LIANA (Reflex č. 31/2007)
Petr Holec: (NE)ODEZÍREJTE MI ZE RTŮ (Reflex online, 19. 7. 2007)