Soud kvůli narození dítěte?

Soud kvůli narození dítěte?

Soud kvůli narození dítěte?

Brněnský soud přiznal odškodné osmdesát tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy za nepovedený potrat provedený před osmi lety. Tehdy osmnáctiletá matka čekala dvojčata, lékaři ale odebrali jen jeden plod. Žena podala žalobu na nemocnici...

Brněnský soud přiznal odškodné osmdesát tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy za nepovedený potrat provedený před osmi lety. Tehdy osmnáctiletá matka čekala dvojčata, lékaři ale odebrali jen jeden plod.
Žena podala žalobu na nemocnici po porodu na podzim 2001. Chtěla mimo jiné upozornit ostatní, že podobné riziko existuje, a přimět lékaře, aby si dávali větší pozor. „Jejich práce přece mění životy lidí," řekla její právní zástupkyně Alena Ostrejsová. „Je to naprosto normální máma. Svou dceru miluje a nelze dávat do souvislostí požadavek na peníze s láskou k dceři," říká právnička s tím, že žaloba má být jen výstražnou lekcí pro nemocnice.
Verdikt padl až teď, kdy je dítěti už šest let. Soudce totiž původně ženu žádal, aby žalobu stáhla s ohledem na dopady na její dceru, pokud se dozví, že matka žádá odškodnění za to, že se narodila.
Nyní soud rozhodl, že nemocnice chybovala. "Znalci potvrdili, že zákrok nebyl v pořádku. Žena má podle zákona právo rozhodnout o případném potratu a toto právo jí nemocnice upřela," uvedl soudce Michal Ryška.
Jak tento problém vidíte vy?