Jsou na místě obavy z poplatků ve zdravotnictví?

Jsou na místě obavy z poplatků ve zdravotnictví?

Jsou na místě obavy z poplatků ve zdravotnictví?

V novém roce čeká pacienty, tedy v podstatě nás všechny, zcela nový systém úhrad ve zdravotnictví. Zavedení regulačních poplatků vyvolává kritiku i obavy ze strany některých pacientů i lékařů. Ministerstvo zdravotnictví proto vydalo průvodce reformou Návod na použití českého zdravotnictví, v němž se snaží jednotlivé kroky vysvětlit.

V novém roce čeká pacienty, tedy v podstatě nás všechny, zcela nový systém úhrad ve zdravotnictví. Zavedení regulačních poplatků vyvolává očekávání, ale i kritiku a obavy ze strany některých pacientů i lékařů. Ministerstvo zdravotnictví proto vydalo průvodce reformou Návod na použití českého zdravotnictví, v němž se snaží jednotlivé kroky vysvětlit.
V brožuře se mimo jiné uvádí, že přímé výdaje na zdraví představovaly v roce 2005 pouze dvě procenta všech výdajů průměrné české rodiny. Výdaje na alkoholické nápoje naproti tomu tvořily tři procenta, na rekreaci a koníčky přes deset procent.
Jsou podle vás na místě obavy z poplatků ve zdravotnictví? Považujete jejich zavedení za rozumné a přijatelné? Zabrání se tak plýtvání peněz ve zdravotnictví?