25. březen 2002

Asi mě budou muset úředně zastřelit. Myslím si to proto, že jsou se mnou na úřadech a podobných místech pořád jenom potíže.
Nedávno jsem byl například v bance. V pobočce poblíž svého nového pracoviště. V téhle pobočce jsem byl poprvé, ale nečekal jsem žádné obtíže. Úřednice si vzala můj průkazní lístek k účtu a pak si rekla o občanku. Podal jsem jí požadovaný dokument a čekal. Úřednice se podívala na mou občanku a řekla, že průkaz totožnosti s ustřiženým rohem pro ni není platný průkaz totožnosti.
Odpověděl jsem, že jsem si nedávno změnil trvalé bydliště a ukázal jí lístek s potvrzením, že novou občanku dostanu až za dva týdny. Nabídl jsem jí řidičák a průkazku na tramvaj. Úřednice se potutelně usmála a řekla, že to není platný průkaz totožnosti. Nabízel jsem, že předvedu, jak si před jejich zraky vyberu peníze z bankomatu kartou ke svému účtu (to, co jsem potřeboval, byl převod, jinak bych se s ní samozřejmě nehandrkoval). Ale -- jak jistě tušíte -- ani to není platný průkaz totožnosti.
Nakonec jsem kapituloval a raději jsem šel do pobočky poblíž mého předchozího zaměstnání, kde už mě úředníci znají. Měl jsem přitom takový zvláštní pocit -- je možné, že člověk, který se stěhuje a mění si trvalé bydliště, prostě na měsíc přestává být občanem?